Zoeken

Stad Antwerpen eist meer geld van Sihame El Kaouakibi dan justitie

24 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

Antwerpse burgemeester Bart De Wever is ervan overtuigd dat de stad Antwerpen een goed dossier heeft om extra onderzoek aan de raadkamer te vragen in de zaak tegen Sihame El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen, vanwege subsidiefraude.

Het parket verdenkt El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Xuan Nguyen van fraude met stadssubsidies. De stad Antwerpen wil in totaal 459.272 euro terugvorderen, terwijl de raadkamer in de eindvordering zegt dat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het oneigenlijk gebruik van 269.000 euro aan subsidies.

Lees ook: Emotionele toespraak Sihame El Kaouakibi voor Vlaams Parlement

De onafhankelijke stedelijke auditdienst deed een onderzoek naar de subsidiestromen en kwam tot de conclusie dat er voor 459.272 euro aan subsidies sprake was van fraude en ook dat 120.251 euro aan werkingssubsidies onvoldoende werd verantwoord. "Op basis van het advies van onze juristen is het heel waarschijnlijk dat we aan de raadkamer extra onderzoeksdaden gaan vragen", zegt De Wever aan de Gazet van Antwerpen. "De bedoeling is om de vordering uit te breiden naar de ruim 459.000 euro. Onze auditdienst leverde goed werk en ik denk dat we sterk staan met onze vraag."

Lees ook: Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid

Indien de correctionele rechtbank een veroordeling uitspreekt, dan volgt er zeker ook een vordering door de stad voor de burgerlijke rechtbank zegt De Wever. "Zeker al tegenover El Kaouakibi en Xuan Nguyen en mogelijk nog tegenover andere bestuurders bij LGU, maar dat laatste is nog niet zeker".

Bladna.nl