Zoeken

Sihame El Kaouakibi stapt uit Open VLD

10 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

De advocaten van de Marokkaans-Belgische politica Sihame El Kaouakibi hebben in een brief aan de statutaire commissie van Open VLD bekend gemaakt dat ze zelf opstapt. El Kaouakibi zal in het Vlaams Parlement blijven zetelen als onafhankelijke en wacht dus de beslissing van die statutaire commissie niet af. Open VLD-voorzitter Lachaert betreurt dit.

Egbert Lachaert vroeg de statutaire commissie van Open VLD aanvankelijk om El Kaouakibi te schorsen in afwachting van de conclusies van de onderzoeken, maar na de publicatie van het verslag van de voorlopig bewindvoerder bij Let’s Go Urban zette hij toch de procedure in om haar uit de partij te zetten. El Kaouakibi besloot om niet te wachten op de beslissing van die commissie. Haar advocaten laten in een uitvoerige brief aan de commissie weten dat ze zelf uit de partij stapt en voortaan in het Vlaams Parlement zetelt als onafhankelijke, schrijft VRT Nieuws.

In die brief halen de advocaten van El Kaouakibi stevig uit naar haar voormalige partij. "Het verzoek van de voorzitter is duidelijk ingegeven door uiterst voorbarige conclusies dewelke in de media worden verbonden aan doelbewuste lekken door tegenstanders van mevrouw El Kaouakibi uit eenzijdige verslagen. Een verslag van een voorlopig bewindvoerder kan niet gelijk worden gesteld met een rechterlijke uitspraak".

In dezelfde brief worden ook "bepaalde media" niet gespaard. Hen wordt verweten het vermoeden van onschuld van El Kaouakibi te schaden. "De rol van bepaalde media betreffen een regelrechte aanval op het hart van de rechtsstaat, hetwelk de voorzitter van uw partij als jurist behoort te beseffen. De media veruitwendigt in deze de facto het failliet van de vierde macht gezien zij als volkstribunaal deze dagen de publieke opinie een oordeel over onze cliënte opdringt".

Haar advocaat Mounir Souidi zegt aan de VRT-redactie over Sihame: "Bij die club wil ze niet meer horen, als ik het zo mag uitdrukken. Ze heeft geen enkele zin om aan dat schijnproces binnen de partij deel te nemen." El Kaouakibi schreef op haar eigen Instagramaccount dat ze de eer aan zichzelf houdt. "De voorbije maanden is jammer genoeg een beeld van mij ontstaan waardoor de voorzitter niet anders kon dan een procedure starten om me uit de partij te zetten. Hoezeer me dit ook pijn doet, ik begrijp het."

Open VLD zegt in een reactie "kennis te nemen" van de beslissing van El Kaouakibi. De reden waarom voorzitter Egbert Lachaert de commissie inschakelde, is dat hij en de partij geen duidelijk antwoord krijgen op enkele feiten uit het auditverslag van de voorlopig bewindvoerder van de vzw Let’s Go Urban. Ze betreuren ook de keuze van El Kaouakibi om als onafhankelijke in het parlement te zitten.

Bladna.nl