Zoeken

Crisis Sahel : Marokko IN, Frankrijk en Algerije OUT

22 februari 2024 - 17:00 - Marokko

©

Marokko heeft de crisis in de Sahel slim aangepakt, terwijl concurrenten Frankrijk en Algerije fouten maakten, aldus Jeune Afrique.

De Franse president Macron koos voor een "sanctiegericht beleid" die de bilaterale relaties met de Sahelstaten Mali, Niger en Burkina Faso schaadt. Algerije reageerde "onhandig" op de crisissen in Bamako, Ouagadougou en Niamey, wat resulteerde in een "diplomatisch fiasco". Marokko daarentegen wist de crisis in zijn voordeel te gebruiken.

Lees ook: De Sahel, het ander gebied dat Marokko en Algerije verdeelt

Jeune Afrique wijst op het initiatief van Koning Mohammed VI om de Sahel-landen toegang te geven tot de Atlantische Oceaan via de haven van Dakhla Atlantique. "Waar velen problemen zien, ziet de Koning opportuniteiten," aldus minister Nasser Bourita.

Deze "gedurfde" stap is voordelig voor de Sahel-landen, die de havens in de Golf van Guinee kunnen verlaten voor de efficiëntere hub in Dakhla. Mali, Niger en Tsjaad openen binnenkort consulaten in Dakhla en Laâyoune, terwijl Burkina Faso dat al in 2020 deed.

Lees ook: Algerije wijst naar Marokko in crisis met Mali

Marokko profiteert van de gespannen betrekkingen tussen Algerije en de Sahel-landen, en van het vacuüm dat Frankrijk en de Europese Unie in de regio achterlieten. In tegenstelling tot Air France, heeft Royal Air Maroc haar vluchten naar Bamako, Niamey en Ouagadougou ook nooit stopgezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team