Zoeken

De Sahel, het ander gebied dat Marokko en Algerije verdeelt

16 februari 2024 - 20:00 - Marokko

©

De concurrentie tussen Algerije en Marokko om de economische en geopolitieke dominantie in de Sahel-regio is weer opgelaaid. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft de oprichting aangekondigd van zones van vrijhandel met buurlanden, met name met Mauritanië, Mali en Niger. Dit is een directe reactie op het Marokkaanse project om de Sahel te verbinden met de Atlantische Oceaan via de Sahara.

Tijdens een videoconferentie van de NEPAD, een Afrikaanse ontwikkelingsorganisatie, op 14 februari 2024, benadrukte Tebboune de noodzaak van "Afrikaanse integratie" en "ontwikkelingsprojecten die gekoppeld zijn aan veiligheid en welvaart." Hij noemde de Algerijnse plannen voor zones van vrijhandel als een manier om "de economische ontwikkeling en continentale integratie te bevorderen."

Lees ook: Algerije "straft" Verenigde Arabische Emiraten vanwege Marokko

Deze aankondiging is een reactie op het Marokkaanse project dat in december 2023 werd gelanceerd in samenwerking met Burkina Faso, Mali, Niger en Tsjaad. Het project beoogt de Sahel te transformeren door middel van infrastructuurontwikkeling, handel en connectiviteit met de Atlantische Oceaan.

Lees ook: Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

Algerije, dat geen goede betrekkignen heeft met Marokko en Mali, is bezorgd over de toenemende invloed van Rabat in de Sahel. De Algerijnse geheime dienst waarschuwde onlangs voor de gevolgen van de toenadering tussen Marokko en Mali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team