Zoeken

Algerije wijst naar Marokko in crisis met Mali

29 januari 2024 - 12:00 - Wereld

©

De recente opzegging van het Algerijnse akkoord uit 2015 met de onafhankelijkheidsgroepen in het noorden van Mali door de regerende junta in Mali, heeft geleid tot beschuldigingen van Algerije aan het adres van Marokko en Israël.

De Malinese autoriteiten rechtvaardigen hun besluit door te wijzen op de veroudering van het akkoord, de "instrumentalisering" ervan door Algerije, en de "toename van vijandige daden" en "inmenging" in Malinese zaken door Algerije. Algerije ziet de hand van Marokko en zijn bondgenoot Israël in deze situatie en beschuldigt hen ervan Algerije via de Sahel te willen destabiliseren.

Lees ook: Marokko-Algerije: buren en rivalen

Een artikel van TSA brengt een bijeenkomst in Marrakech op 23 december in verband met deze ontwikkelingen. Tijdens deze bijeenkomst ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van de vier Sahellanden (Mali, Niger, Burkina Faso en Tsjaad) elkaar, waarbij Marokko hen toegang tot de zee beloofde via zijn haveninfrastructuur aan de Atlantische Oceaan.

Dit project, dat gericht is op het verbinden van de Sahel met de Atlantische Oceaan via de Sahara, het transformeren van de economieën van de Sahel, het verbeteren van het leven van de bevolking en het bevorderen van veiligheid in de regio, wordt door Marokko ondersteund door zijn wegen-, haven- en spoorinfrastructuur beschikbaar te stellen. De vier landen zullen elk een ’task force’ oprichten om hun prioriteiten te bepalen en de implementatie van het plan voor te bereiden.

Lees ook: Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

Het Algerijnse dagblad beweert dat dit project bedoeld is om Algerije en zijn aanpak van vreedzame crisisoplossing en hulp bij de ontwikkeling van zijn Sahelburen tegen te werken. Algerije beweert dat Marokko handelt als een schadelijke invloed in Mali en dat er een Israëlische inspiratiebron achter de activiteiten van Marokko in de Sahellanden in het algemeen zit, waardoor hun acties "voorspelbaar" zijn geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team