Zoeken

Covid-19: Marokko terug in code groen

25 februari 2022 - 12:20 - Marokko

©

De gezondheidssituatie in Marokko is aan het verbeteren. Het land is volgens Mouad Merabet, coördinator van het nationaal centrum voor noodoperaties op het gebied van de volksgezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, net weer in code groen.

In een verslag over de epidemiologische situatie, benadrukt Mouad Merabet dat de omikrongolf snel blijft afnemen nu de circulatie van het virus in het hele land vertraagt. "Het aantal nieuwe besmettingen daalde met 52% en het wekelijks percentage positieve gevallen van 7 tot 3,5%, terwijl het reproductiegetal van het virus (Rt) 0,79 bedroeg", aldus de expert, erop wijzend dat de verbetering alle regio’s van Marokko treft, hoewel sommige provincies nog steeds matige niveaus vertonen (oranje), meldt MAP.

Lees ook: Marokko overweegt einde gratis Covid-vaccin

Dankzij deze cijfers kan Marokko volgens de ambtenaar snel overgaan van code oranje (matig) naar code groen. Hij voegt eraan toe dat "de neerwaartse trend ook geldt voor nieuwe infecties, waarbij gevallen van ernstige Covid-19 een daling van 49,3% lieten zien, met 222 nieuwe opnames op de intensive care, waar deze week 300 mensen ontslagen werden na klinische verbetering".

Het aantal wekelijkse sterfgevallen is met 40% gedaald, maar de opkomst van een nieuwe variant zou al deze inspanningen kunnen ondermijnen, waarschuwt Mouad Merabet. Hij dringt er daarom bij de burgers op aan waakzaam te zijn en preventieve maatregelen te nemen. "De omikrongolf is nog niet voorbij, nog een week in code groen is nodig om het niveau van de transmissie te beoordelen."

Lees ook: Marokko stelt Covid-19 gelijk aan seizoensgriep

Merabet voegt eraan toe dat "het virus momenteel in de meeste provincies en prefecturen zwak wordt overgedragen, maar er is geen enkele provincie met overdracht nul. Het risico van besmetting is er dus, daarom is er nog steeds een risico van overlijden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team