Zoeken

Coronavirus circuleerde al vanaf januari 2020 in Marokko

13 mei 2021 - 17:40 - Marokko

©

Marokkaanse wetenschappers hebben een reconstructie gemaakt van de verspreiding van het coronavirus in Marokko. Hieruit blijkt dat het virus al vanaf half januari 2020 in het koninkrijk circuleerde. De eerste officiële besmetting werd op 2 maart 2020 vastgesteld.

Volgens de studie "Genetische diversiteit en genomische epidemiologie van SARS-CoV-2 in Marokko", dat is gepubliceerd op de website SciencesDirect, heeft het coronavirus zich vanaf 15 januari 2020 in Marokko verspreid.

Voor het onderzoek zijn 22 monsters van het coronavirus uit drie verschillende Marokkaanse laboratoria gebruikt. Ze zijn vervolgens vergeleken met 40.366 stuks genetisch materiaal van virussen van over de hele wereld.

Er is onder andere uit het onderzoek gebleken dat het coronavirus via verschillende routes Marokko is binnen gekomen. Zo is er ontdekt dat het coronavirus dat vanaf begin februari in Marokko circuleerde afkomstig was uit België, Spanje en Frankrijk.

Het Marokkaanse rapport levert een gedetailleerd beeld op van de data waarop verschillende versies van het virus het land binnen zijn gekomen. Op 4 maart 2020 hebben reizigers uit België het virus meegenomen naar het koninkrijk, en een week later, op 12 maart 2020, is het coronavirus door reizigers uit Spanje en Frankrijk naar Marokko gebracht. Weer drie dagen later zijn er besmette mensen via een vlucht uit Zwitserland het koninkrijk binnen gekomen.

Rond 17 maart 2020 kwamen er voor het eerst besmette reizigers uit de Verenigde Staten en Duitsland naar Marokko. Enkele dagen later, rond 22 maart, is een andere variant van het virus via een Chinese vlucht in Marokko terecht gekomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het virus tussen 16 en 19 april 2020, Marokko is binnen gekomen via het handelsverkeer met de Verenigde Staten en Vietnam toen er in Marokko al een strenge lockdown van kracht was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team