Zoeken

Compensatiefonds Marokko explodeert in 2012

2 april 2012 - 11:30 - Economie

©

Het Marokkaanse compensatiefonds zou in 2012 meer dan 60 miljard dirham kosten. De begrotingswet voor 2012 voorziet nochtans maar 32 miljard dirham. De geschatte economische groei voor 2012 in Marokko, werd intussen naar beneden herzien.

De irrationele prijzen op internationale markten, verplicht Marokko oplossingen te vinden om de kosten van het compensatiefonds te behouden, aldus Najib Boulif, minister van Algemene Zaken en Bestuur. De regering hoopt wel de koopkracht van de Marokkanen te kunnen behouden, aldus bladi.net.

Enkel de energierekening zou al 51 miljard dirham kosten in 2012. Volgens Adil Ziady, voorzitter van de groep Aardolie van Marokko, is het enige alternatief om een economisch evenwicht te behouden, de prijzen te verhogen van sommige producten zoals benzine, stookolie en gas. Volgens hem hebben verschillende studies namelijk aangetoond dat een stijging van grondstofprijzen geen sociaal impact heeft.

Maar aardolie is niet het enige probleem. Ook de graaninvoer zou in 2012 en 2013 verdubbelen als gevolg van droogte. Een dergelijk aankoop van graan is in Marokko al een half eeuw niet meer gezien, volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) uitgebracht op 20 maart.

Het compensatiefonds, dat meerdere regeringen hebben proberen hervormen, heeft in vijf jaar tijd 150 miljard dirham aan Marokko gekost. Volgens ex-minister van Financiën Salaheddine Mezouar, zouden de kosten zelfs 81 miljard dirham kunnen bereiken in 2012.

Een dure prijs dus om de sociale vrede in Marokko te garanderen. Enkel een echte hervorming, waarbij enkel de lagere sociale klassen zouden genieten van het fonds, zou het mogelijk maken de kosten te verlagen.

Bladna.nl