2 april 2012 - 11:30 - Economie
Het Marokkaanse compensatiefonds zou in 2012 meer dan 60 miljard dirham kosten. De begrotingswet voor 2012 voorziet nochtans maar 32 miljard dirham. De geschatte economische groei voor 2012 in Marokko, werd intussen naar beneden herzien.
De irrationele prijzen op internationale markten, verplicht Marokko oplossingen te vinden om de kosten van het compensatiefonds te behouden, aldus Najib Boulif, minister van Algemene Zaken en Bestuur. De regering hoopt wel de koopkracht van de Marokkanen te kunnen behouden, aldus bladi.net.
Enkel de energierekening zou al 51 miljard dirham kosten in 2012. Volgens Adil Ziady, voorzitter van de groep Aardolie van Marokko, is het enige alternatief om een economisch evenwicht te behouden, de prijzen te verhogen van sommige producten zoals benzine, stookolie en gas. Volgens hem hebben verschillende studies namelijk aangetoond dat een stijging van grondstofprijzen geen sociaal impact heeft.
Maar aardolie is niet het enige probleem. Ook de graaninvoer zou in 2012 en 2013 verdubbelen als gevolg van droogte. Een dergelijk aankoop van graan is in Marokko al een half eeuw niet meer gezien, volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) uitgebracht op 20 maart.
Het compensatiefonds, dat meerdere regeringen hebben proberen hervormen, heeft in vijf jaar tijd 150 miljard dirham aan Marokko gekost. Volgens ex-minister van Financiën Salaheddine Mezouar, zouden de kosten zelfs 81 miljard dirham kunnen bereiken in 2012.
Een dure prijs dus om de sociale vrede in Marokko te garanderen. Enkel een echte hervorming, waarbij enkel de lagere sociale klassen zouden genieten van het fonds, zou het mogelijk maken de kosten te verlagen.
Zeven jaar celstraf voor Marokkaan die Spaanse politieagent neerstak
Mojib Benhakim eerste politieagent van Marokkaanse afkomst in Gibraltar
Marokko: demonstrant vervolgd voor beschuldiging seksueel misbruik door politie
Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting
Epidemiologische situatie in Marokko steeds zorgwekkender
Videogame "Six days in Fallujah", of de bagatellisering van geweld tegen moslims
Marokko richt zich op de koosjere markt
Marokko: zorgen om uitputting van Covid-19-fonds
Bouwprojecten "Al Hoceima, Manarat Al Moutawassit" bijna af
Grote stap voorwaarts voor de Marokkaanse en Israëlische economie
Koning Mohammed VI beveelt herziening wetten over vrije prijzen en concurrentie
Marokko: stijgende voedselprijzen aan vooravond Ramadan
Mobiele bedreigingen: Marokko bij de meest getroffen landen
Bouw tunnel tussen Spanje en Marokko duikt weer op