Zoeken

Slechts 9% arme klasse geniet van compensatiefonds

29 september 2011 - 09:00 - Economie

©

Het compensatiefonds, dat miljarden dirham opslorpt zonder dat de lagere sociale klassen in Marokko ervan genieten, heeft de door Nizar Baraka, minister van Economische en Algemene Zaken, beloofde hervormingen, nooit ondergaan.

Tot op heden profiteren slechts 9% van de armen van het compensatiefonds, dat zich uitsluitend tot hen richt. De rijken zouden zich daarentegen niet minder dan 4,5 miljard dirham toekennen, terwijl de rest ten goede komt aan huishoudens met een inkomen van minder dan 20.000 dirham per maand.

Het fonds, waarvan het budget 40 miljard dirham is in 2011, geniet vooral aan rijken, die zelf categorisch weigeren te worden belast ten profijt van een solidariteitsfonds dat een deel van de miljarden van de compensatiefonds die naar hen gaat, zou dekken.

Geen enkele hervormingsplan is tot dusverre uitgewerkt. Verschillende opties werden onderzocht door het ministerie van financiën sinds 2008, maar de enige mogelijke oplossing zou een directe steun aan de sociaal zwakkeren zijn.

Dit alternatief, indien het wordt goedgekeurd, is ook problematisch omdat vele middenklasse huishoudens met een inkomen tussen 3000 en 6000 dirham, niet meer zullen genieten van deze subsidies, wat 54% van de Marokkaanse bevolking voorstelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team