Zoeken

Marokko en Spanje vechten voor aardolie

23 maart 2012 - 17:20 - Economie

©

Het Spaans bedrijf Repsol heeft van de Spaanse regering toestemming gekregen voor olie-exploratie in zee tussen Marokko en de Canarische Eilanden. Volgens de Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria Lopez, wil Spanje voorkomen dat Marokko het eerst olie vindt.

De Spaanse minister zegt ook dat wie het eerst aardolie vindt, er eigenaar van is. Spanje hoopt haar energierekening te verlagen met 10 punten en wil daarom dagelijks 140.000 vaten aardolie uit zee halen, over een periode van 20 jaar.

De beslissing, vorige week goedgekeurd, zorgt voor controverse in Spanje, waar de autonome regering van de Canarische Eilanden bezorgd is over de invloed van een dergelijke olie-exploratie op het toerisme.

Voor Paulino Rivero, voorzitter van de Canarische regering, is het Canarische economisch systeem niet compatibel met de exploitatie van aardolie, wat een gevaar vertegenwoordigt voor de regio.

In 2001 had olie-exploratie al voor spanningen gezorgd tussen Marokko en Spanje. De maritieme grenzen zijn namelijk niet duidelijk gedefinieerd omdat Spanje vindt dat Marokko geen recht heeft over de wateren van de Sahara.

Volgens Spaanse militaire bronnen is een gewapend conflict tussen Marokko en Spanje niet uit te sluiten als aardolie wordt ontdekt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team