Zoeken

Compensatiefonds: 4,5 miljard dirham naar de rijken

21 maart 2011 - 00:49 - Economie

©

Tussen de begrotingssaldo en het behouden van de koopkracht van het volk, geeft de Marokkaanse vereveningsfonds nog steeds 3 miljard dirham aan de rijken en 1,5 miljard dirham aan bedrijven, dit in afwachting van een hervorming die op zich laat wachten!

De belangrijkste uitdaging van deze compensatiefonds is het cibleren van de bevolkingsgroepen die zouden moeten genieten van deze subsidies.

De regering had in 2008 al een reeks besprekingen gehouden om uit te zoeken hoe deze subsidies de juiste lagen van de bevolking zouden kunnen toekomen. Maar de toen besloten veranderingen, waaronder verplichte prijs affichering en het verbod van industriële gebruik van bepaalde grondstoffen, met inbegrip van meel, bleken al snel onnodig. Rijken en industriëlen blijven namelijk de belangrijkste begunstigden van deze subsidies vertegenwoordigen.

Verschillende scenario’s werden ontwikkeld door het ministerie van Economie, maar het enige mogelijke alternatief zou een directe steun aan de armsten zijn. Dit alternatief is helaas problematisch daar een groot deel van de middenklasse huishoudens, waarvan de inkomens variëren tussen 3000 en 6000 dirham, niet langer zullen genieten van deze subsidies, wat 54% van de Marokkaanse bevolking in armoede zou doen vallen.

Rijke consumenten genieten dus nog steeds van 4,5 miljard dirham, oftewel 14% van de totale vereveningsfonds die over een budget van 32 miljard dirham beschikt voor 2011. De overige 27,5 miljard dirham genieten aan huishoudens die minder dan 20.000 dirham per maand verdienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team