Zoeken

Verklaring Christopher Ross getuigt van "diepe wrok" tegen Marokko

21 december 2020 - 14:20 - Marokko

©

Chrisopher Ross, ambassadeur en voormalig persoonlijk gezant van de secretaris-generaal van de VN in de Sahara, bekritiseerde afgelopen maandag de erkenning van de "Marokkaanse illegale bezetting van de Westelijke Sahara". De woorden van de ex-persoonlijke gezant verraden volgens identificatie-sjeik* Salah Tamek, "zijn diepe wrok" jegens Marokko.

In een post die op 13 december op Facebook werd geplaatst en de titel draagt: "Het masker valt", betoogt Tamek dat de verklaring van Ross getuigt van zaken die Marokko reeds waarnam gedurende zijn missie in het koninkrijk. Ross sprak zicht toen uit ten gunste van de partij die de wet over de soevereiniteit van Marokko met de voeten trad, meldt MAP. Christopher Ross heeft ongegeneerd de redenen voor zijn keuze gepubliceerd in een bekrompen benadering van het besluit van de Amerikaanse regering tot de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Christopher Ross voert argumenten aan die op niets berusten, in weerwil van het besluit van de Verenigde Staten, dat nu de serieuze en legitieme aard van de Marokkaanse positie over autonomie bevestigt als basis voor onderhandelingen, om zo tot een gunstige uitkomst van de Sahara-kwestie te komen.

En als klap op de vuurpijl probeert deze voormalige persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de VN, volgens sjeik Tamek, Amerikaanse politici ervan te overtuigen dat deze beslissing niet gunstig is voor de Amerikaanse belangen in de regio. Tamek veroordeelt ook het feit dat Ross de nieuwe Amerikaanse regering ervan probeert te overtuigen dat dit besluit onrust dreigt te veroorzaken in de Noord-Afrikaanse regio.

Tijdens zijn missie zorgde Ross ervoor dat het Marokkaanse autonomie-initiatief zijn inhoud kwijtraakte en dit door middel van frauduleuze praktijken, waarbij hij de richtlijnen negeerde van resolutie 1813, daterend van 30 april 2008, met als enige bedoeling om de agenda’s te dienen van de twee andere partijen die nog steeds proberen de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te dwarsbomen. Christopher Ross probeerde zijn land er ook van te overtuigen dat het strategische partnerschap met Algiers winstgevender was dan een alliantie met Marokko, aldus Tamek.

*Een identificatie-sjeik moet via getuigenissen de identificatie mogelijk maken van deelnemers aan het referendum over de zelfbeschikking van de bevolking van de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team