Zoeken

Marokko, VS en Israël ondertekenen gezamenlijke verklaring

24 december 2020 - 09:00 - Marokko

©

Afgelopen dinsdag heeft Koning Mohammed VI een delegatie ontvangen die bestond uit Jared Kushner, senior-adviseur van de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump, Meir Ben-Shabbat, Israëls nationale veiligheidsadviseur en Avrahm Joel Berkowitz, speciale assistent van de president van de Verenigde Staten. Aan het einde van de bijeenkomst hebben Marokko, de Verenigde Staten en Israël een gezamenlijke verklaring ondertekend.

Tijdens het bezoek sprak Koning Mohammed VI zijn tevredenheid uit over de historische resultaten die er zijn geboekt naar aanleiding van de ontmoeting die hij had op 10 december 2020 met de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump. Volgens een verklaring van het koninklijk kabinet zijn de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de normalisatie van de betrekkingen met Israël, belangrijke ontwikkelingen voor de versterking van vrede en stabiliteit.

In de verklaring staat ook dat de normalisatie van de banden tussen Israël en Marokko tot een aantal concrete maatregelen heeft geleid. Zo gaan Israëlische luchtvaartmaatschappijen vluchten tussen beide landen aanbieden, worden de officiële diplomatieke banden hervat, gaat er worden samengewerkt op economisch gebied en zullen de verbindingskantoren in Rabat en Tel Aviv worden heropend.

Koning Mohammed VI feliciteerde Kushner met het succes dat is behaald door zijn inspanningen om tot een akkoord te komen. De senior-adviseur van president Trump was sinds een bezoek aan Marokko in 2018 bezig met de onderhandelingen tussen de VS, Israël en Marokko. Volgens de vorst heeft Kushner het mogelijk gemaakt dat er een historisch besluit is genomen in de Sahara-kwestie en ziet hij de normalisatie van de banden met Israël als een veelbelovende ontwikkeling voor vrede in het Midden-Oosten. Ook onderstreepte de koning de speciale banden met de Marokkaanse Joodse gemeenschap, en in het bijzonder met haar leden in verantwoordelijke posities in Israël.

Tot slot liet de koning weten dat het standpunt van Marokko over de Palestijnse kwestie nog steeds gebaseerd is op een twee-staten-oplossing. Als voorzitter van het Al Quds-comité blijft de soeverein zich tevens inzetten voor het behoud van het moslimkarakter van Jeruzalem.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team