Zoeken

Sahara: Christopher Ross haalt opnieuw uit naar Marokko

18 juli 2022 - 17:40 - Marokko

©

Nadat hij Marokko eerder al de schuld gaf voor zijn ontslag uit de VN-missie voor het Referendum in de Sahara (Minurso) in 2017, haalt de Amerikaanse diplomaat Christopher Ross opnieuw uit naar het koninkrijk. Ross heeft zijn standpunt ten gunste van het door Algerije gesteunde Polisario nooit verborgen.

De VN-veiligheidsraad "moet Marokko ervan overtuigen zonder voorafgaande voorwaarden te onderhandelen en zich op basis van wederkerigheid te verbinden aan het voorstel van de Polisario", aldus de voormalige speciale gezant voor de Sahara van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (2009-2017) in een bericht op zijn Facebook-pagina.

Lees ook: Antonio Guterres heeft rapport over Sahara ingediend

Volgens Ross "negeert het koninkrijk de oproep van de Veiligheidsraad om bij de onderhandelingen geen voorwaarden vooraf te stellen, om het voorstel van de Polisario te onderzoeken en om de Minurso de vrije toegang te verlenen tot alle gesprekspartners in het betreffende gebied". Het is duidelijk dat Ross zich opnieuw achter de Polisario schaart, die onafhankelijkheid eist voor de Sahara, door middel van een referendum over zelfbeschikking.

Lees ook: VN-gezant bereidt bezoek aan Marokko "zorgvuldig" voor

Christopher Ross stelt ook een oplossing voor, die volgens hem de kwestie van de Sahara definitief zou kunnen regelen. "De enige manier waarop De Mistura (de huidige VN-gezant) kan hopen de impasse te doorbreken, is door een breder mandaat van de Raad, vergelijkbaar met dat van James Baker (1997 tot 2004). Indien zijn mandaat beperkt blijft tot het pendelen van de ene plaats naar de andere en het organiseren van bijeenkomsten met de betrokken partijen, dan zal hij met dezelfde moeilijkheden worden geconfronteerd als zijn drie voorgangers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team