Zoeken

Chinese groep leidt studie HSL Marrakech-Agadir

14 juli 2023 - 10:00 - Economie

©

Spoorwegbedrijf ONCF heeft het voorontwerponderzoek voor de hogesnelheidslijn Marrakech-Agadir toevertrouwd aan het bedrijf China Railway Design Corporation.

De Chinese groep, een dochteronderneming van het Chinese staatsbedrijf China State Railway Group, "deed een voorstel die meer dan de helft goedkoper was dan de groepering CID/Novec/SETEC, namelijk 44 miljoen dirham tegen 96 miljoen dirham", meldt Les Inspirations Eco, eraan toevoegend dat de kosten van de studie "door het ONCF geschat zijn op 120 miljoen dirham".

Lees ook: HSL Marokko: Spanje wil deel van de taart

In het kader van dit contract zal het Chinese bedrijf de studies uitvoeren met betrekking tot infrastructuur, civiele techniek en spoorweguitrusting, de spoorwegexploitatie en haar exploitatiesysteem. De duur van de contractuitvoering is 16 maanden. Het Chinese bedrijf zou dus de studies in oktober 2024 moeten leveren.

De HSL Marrakech-Agadir omvat een hoofdspoor, de aansluitingen op het bestaande netwerk, de verbinding met het Afstandsbedieningscentrum (PCD), de faciliteiten voor de verbindingen met bestaande en nog te bouwen treinstations, het Centrale Onderstation (CSS), nieuwe werkplaatsen en een atelier voor onderhoud.

Lees ook: Studies HSL Casablanca-Marrakech vorderen snel

De prestaties en het veiligheidsniveau van de nieuwe HSL-spoor moeten "globaal minstens gelijk zijn aan die aangeboden door de hogesnelheidslijn Tanger-Kenitra, in gebruik genomen in 2018", benadrukt het ONCF. Ter herinnering, de voorlopige studies van het project zijn al gelanceerd. Het 230 km lange HSL-spoor Marrakech-Agadir zal naar verwachting 100 miljard dirham kosten.

Bladna.nl