28 januari 2021 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland
De 62-jarige Marokkaans-Nederlandse Sabah El Khamlichi, zet zich vrijwillig in voor de gaarkeuken van buurtcentrum De Meevaart in Amsterdam. Het Parool interviewt de vrouw die wekelijks honderden maaltijden klaarmaakt voor mensen die het niet breed hebben. Een actie die ontstond tijdens het uitbreken van de coronacrisis, waarbij een groeiend aantal mensen het moeilijk heeft gekregen en worstelt om te eten.
Sabah El Khamlichi kwam in 1993 vanuit Marokko naar Nederland. Haar eerste echtgenoot was overleden en ze kwam met haar tweede man en haar vier kinderen naar Nederland waar ze voor het eerst ging werken. Ze kreeg met haar tweede man nog eens drie kinderen. Tijdens een autoreis naar Marokko kregen ze een auto-ongeluk. Haar twee jongste kinderen overleefden het niet en ook haar huwelijk sneuvelde tijdens de moeilijke periode die hierop volgde. "Als ik thuiszit, en niets te doen heb, denk ik aan het ongeluk. Het maakt me zo verdrietig, het is niet goed voor mij om daaraan terug te denken", zegt ze in Het Parool.
Ze raakte in een isolement na de tragedie en kwam nog amper buiten, totdat ze in contact kwam met Ouarda El Morabet van de vereniging Life & Style. "Sabah is de allerbeste vrijwilliger die een mens zich kan wensen. Ze is onwijs gemotiveerd, kan heerlijk koken en is fijn gezelschap", zegt El Morabet. De twee vrouwen werken nu al zes jaar samen, wat geleid heeft tot een hechte vriendschap. Ook met de andere vrijwilligers heeft Sabah goede banden. "Naar het gezamenlijk koken kijk ik de hele week uit".
Twee maal per week kookt Sabah dus voor buurtbewoners die het moeilijk hebben. Ze vindt het daarbij zeer belangrijk om gezonde gerechten aan te bieden met zeer veel groenten. Eén aspect daarvan valt haar zwaar omwille van haar leeftijd, namelijk het sjouwen met grote hoeveelheden boodschappen. "En het boodschappenwagentje waarmee ik voorheen liep, is kapot." Ze doet een oproep op voor een tweedehandse, stabiele driewieler met trapondersteuning omdat ze zelf niet voldoende middelen heeft voor een dergelijke uitgave. "Het zou een hoop tijd en energie schelen, en ook het vrij verplaatsen spreekt mij aan. Zo’n fiets biedt vrijheid."
Voor het eerst een flyer voor de Nederlandse verkiezingen in het Amazigh
Marokkaans-Nederlandse Aziz zet zich in voor een groene Rif-regio
‘Moroccan Matchmaker’, nieuw koppelbureau voor moslims in Nederland
Toerisme in Marokko: verlies van 42,4 miljard dirham in 2020
Jaafar El Alamy in de top 30 onder 30 persoonlijkheden Forbes
Tarek en buurtjongens helpen meest behoeftigen in Molenbeek
Tientallen Marokkanen gestrand in Sète door coronamaatregelen
Marokkaanse consulaten: afspraken online regelen
Italië: tragische dood van Mustapha, de dakloze Marokkaan die alles verloor
Toename geldtransfers wereld-Marokkanen uitgelegd
Kiesrecht voor Marokkanen in het buitenland komt dichterbij
Marokkaans Nederlandse slachtoffers vastgoedfraude in Selouane stappen naar de rechter
Wereld-Marokkanen stuurden 67 miljard dirham naar Marokko in 2020
Onderzoek naar dienstverlening van Marokkaanse consulaten