Zoeken

Casablanca: onderzoek naar dood jonge moeder na bevallig (video)

3 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

Een 18-jarige vrouw is overleden na haar bevalling in het Moulay Rachid-ziekenhuis in Casablanca. Haar familie gelooft dat haar dood verband houdt met medische nalatigheid en corruptie. Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming heeft een onderzoek ingesteld naar de zaak.

Salma, slechts 18 jaar oud, stierf vlak na haar bevalling in het Moulay Rachid Ziekenhuis in Casablanca, meldt Le Matin. Haar overlijden heeft emotie en woede veroorzaakt. De ouders van de jonge moeder beweren dat hun dochter is overleden als gevolg van medische nalatigheid en corruptie. "Mijn dochter was niet ziek, afgezien van hoge bloeddruk die in de zevende maand van de zwangerschap optrad. Na haar bevalling kreeg ze niet de nodige medische verzorging, daarom is ze gestorven," zegt haar moeder, die de minister van Volksgezondheid oproept om "met spoed een bezoek te brengen aan het ziekenhuis om het lijden van arme gezinnen en zieken nauwkeurig te onderzoeken en de onverschilligheid en onrechtvaardigheid van sommige personeelsleden aan het licht te brengen". De familie van de jonge moeder eist de waarheid.

Lees ook: Marokko: vrouw wordt in ziekenhuis geweigerd en bevalt op straat (video)

Volgens de vader en de echtgenoot van Salma zijn er veel tekortkomingen: er is geen controle op de medicijnen die aan de moeders worden toegediend, de medische verzorging wordt toevertrouwd aan schoonmaaksters en er zwerven katten rond in de verloskamers. De moeder van de overledene stelt ook dat de arts een bedrag van 1000 dirham heeft ontvangen om een keizersnede te verrichten.

De arts, die om anonimiteit verzocht, verklaarde dat dit pure chantage is. Volgens hem zijn er twee mogelijkheden om in een openbaar ziekenhuis te bevallen: als de vrouw Ramed heeft, bevalt zij gratis, hetzij door een vaginale bevalling, hetzij door een keizersnede. Zonder de Ramed moet de zwangere vrouw 500 dirham betalen voor een vaginale bevalling en bijna 1900 dirham voor een keizersnede. "Zeker is dat de betaling wordt verricht in het ziekenhuis dat verantwoordelijk is voor het opmaken van de rekening", zegt hij.

Lees ook: Marokko: vrouw bevalt van tweeling, baby’s verdwenen

Na de dood van Salma heeft het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming een verklaring afgelegd waarin het meedeelde een onderzoek te hebben ingesteld om de zaak op te helderen en de verantwoordelijken te identificeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team