Zoeken

Casablanca: nieuwe onthullingen over ziekenhuispatiënten die blind werden

15 oktober 2023 - 10:10 - Marokko

©

Het onderzoek naar de zaak waarbij patiënten in het 20 Août 1953-ziekenhuis in Casablanca blind werden na injecties, heeft geleid tot schokkende bevindingen.

Uit het vooronderzoek blijkt dat het medicijn Bévacizumab niet toegestaan is voor de behandeling van retinale aandoeningen bij diabetici. Assabah meldt dat dit medicijn bovendien geen markttoelating had gekregen van de Directie Geneesmiddelen en Apotheek (DMP) van het ministerie van Volksgezondheid. Hierdoor werd het medicijn niet vergoed door zorgverzekeraars als het door een oogarts werd voorgeschreven.

Lees ook: Twintigtal mensen blind geworden na behandeling in ziekenhuis Casablanca

Oogartsen hebben het ministerie van Volksgezondheid schriftelijk benaderd met de vraag of ze Bévacizumab mogen blijven voorschrijven aan diabetische patiënten. Het medicijn is namelijk 40 keer goedkoper dan het geautoriseerde medicijn voor retinale ziekten. De artsen hebben de minister verzocht om de markttoelating voor Bévacizumab te versnellen, zodat deze ook vergoed kan worden voor patiënten.

Lees ook: Kleine Salma overleden na medische fout in M’diq

Zeker 16 mensen zijn blind geworden na injecties met Bévacizumab in het genoemde ziekenhuis. Vijftien slachtoffers hebben een klacht ingediend, en sommigen hebben al aangegeven het ziekenhuis voor de rechter te willen slepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team