Zoeken

Dit zijn de geplande of in aanbouw zijnde snelwegen in Marokko

26 april 2024 - 18:20 - Marokko

©

Marokko zet zich in om zijn snelwegennet uit te breiden en het wegennet te moderniseren. Er zijn of zullen verschillende grootschalige projecten worden uitgevoerd om het land tegen 2030 te transformeren, het jaar waarin het koninkrijk samen met Spanje en Portugal het WK voetbal organiseert.

Met 1800 kilometer aan reeds aangelegde snelwegen is Marokko koploper in de Maghreb en nummer twee in Afrika. Maar het koninkrijk mikt hoger. Rabat wil de organisatie van het WK 2030 aangrijpen om dit aantal te verhogen tot 3000 kilometer.

Lees ook: ADM injecteert 8,4 miljard in Marokkaanse snelwegen

In een interview met de krant Les Inspirations Éco benadrukt minister van Uitrusting en Water Nizar Baraka de belangrijke projecten die in het kader van een goed uitgewerkt plan worden of zullen worden uitgevoerd. Dit jaar investeert zijn departement meer dan 13 miljard dirham in de ontwikkeling van zijn infrastructuur, ter ondersteuning van nationale en sectorale strategieën en om het land te begeleiden in zijn ambities en het omgaan met toekomstige uitdagingen. Volgens de minister is het Marokkaanse wegennet goed voor 90% van het personenvervoer en 75% van het goederenvervoer. Het Nationaal Schema voor Wegeninfrastructuur tot 2040 dient als kompas voor de ontwikkeling van het wegennet.

Een van de projecten is de nieuwe autosnelweg Casablanca-Rabat, die zich uitstrekt over 60 km met een totale geschatte kostprijs van 5 miljard dirham. Een ander grootschalig project is de expressweg naar het zuiden, die bestaat uit de verdubbeling en verbreding van de nationale weg N°1 over 1055 km tussen Tiznit en Dakhla met een totale investering van ongeveer 8,8 miljard dirham. Er is ook de aanleg van de wegen- en autosnelwegverbinding van de haven Nador West Med, een project gericht op de aansluiting van het industriële havencomplex op het nationale autosnelwegennet vanaf de autosnelweg Fez-Oujda over een afstand van 104 km. De investeringskost wordt geraamd op 7 miljard dirham via de autosnelweg Guercif-Nador.

Lees ook: Marokkaanse snelwegen: "vertragingen en disfuncties" baren zorgen

Het ministerie is daarnaast van plan het wegennet te upgraden, te moderniseren, plattelandswegen te bouwen en te onderhouden met medewerking van de regio’s in het kader van de Regionale Ontwikkelingsprogramma’s. Hiervoor zal een budget van meer dan 15 miljard dirham moeten worden vrijgemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team