Zoeken

Canarische Eilanden bezorgd over Marokkaanse marine-oefeningen in Sahara

27 maart 2024 - 13:00 - Wereld

©

De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, heeft zijn bezorgdheid geuit over de oefeningen die de Marokkaanse marine binnenkort in de wateren van de Sahara, in de buurt van de archipel, wil houden.

In een brief aan minister Albares van Buitenlandse Zaken, uit Clavijo zijn vrees voor de manoeuvres die Marokko wil uitvoeren in de wateren van de Sahara, voor de kust van de Canarische Eilanden, meldt Europa Press.

Lees ook: Marokko houdt marineoefening in Sahara-wateren

De oefeningen vinden plaats in vier zones, van 29 maart tot 28 juni. In die drie maanden zijn die gebieden verboden voor de visserij, zo meldden de delegaties voor maritieme visserij van de steden Laayoune en Dakhla in een nota van 19 maart.

De Marokkaanse marine begint vrijdag met de oefening, die gericht is op het herbevestigen van de Marokkaanse soevereiniteit over de wateren van de Sahara. De operatie komt een week nadat de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de EU, Tamara Capeta, eiste dat het EU-Marokko visserijakkoord, inclusief de wateren van de Sahara, nietig wordt verklaard.

Lees ook: "Marokkaanse identiteit Sahara is onweerlegbaar"

Het Hof van Justitie van de EU zal zijn definitieve oordeel eind juni bekendmaken, in de periode waarin de Marokkaanse marine-oefeningen nog lopen. Het Hof moet de beslissing van de EU-rechtbank van september 2021, die het visserijakkoord annuleerde, bevestigen of vernietigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team