Zoeken

Marokko: Homo sapiens maakte 120.000 jaar geleden al kleren

18 september 2021 - 11:20 - Marokko

©

Een internationaal team van onderzoekers van het Institute of Human Origins van de Arizona State University en de Lise Meitner Pan-African Evolution Research Group van het Max Planck Institute for the Science of Human History (MPI-SHH), heeft in Marokko een 120.000 jaar oud werktuig uit dierlijke beenderen ontdekt.

De ontdekking vond plaats in de Smokkelaarsgrot, dicht bij de Atlantische kust van Marokko, meldt The National News. "De werktuigen uit dierenbeenderen in de Smokkelaarsgrot tonen aan dat de Homo sapiens zo’n 120.000 jaar geleden reeds gebruik maakte van beenderen om formele werktuigen te maken en ze te gebruiken voor specifieke taken, waaronder leer- en bontbewerking," zegt Dr Emily Hallett, een onderzoeker die betrokken was bij de studie. "De veelzijdigheid lijkt aan de oorsprong van onze soort te liggen en niet een kenmerk te zijn dat na de Euraziatische expansies is ontstaan."

Lees ook: Marokko: ontdekking 66 miljoen jaar oude mosasaurus

Ze identificeerde vorm- en gebruikssporen op de botten van carnivoren die suggereren dat ze werden gebruikt voor het bewerken van leer en bont. Daarnaast vond ze opvallende snijwonden die doen vermoeden dat mensen de carnivoren niet verwerkten voor het vlees, maar ze in plaats daarvan vilden voor hun vacht.

Volgens deskundigen zijn de vervaardiging van kleding en het gereedschap dat nodig is om kleding en schoeisel te maken, mijlpalen in de geschiedenis van de mens. Ze laten de vooruitgang zien die de mens heeft geboekt in zijn culturele en cognitieve evolutie. Zij geloven dat de kleding, en de gereedschappen die gebruikt werden om ze te maken, essentieel waren voor de mensen om hun niche uit te breiden van Pleistoceen Afrika naar koudere delen van de wereld te trekken.

Lees ook: Oude Arabische munten vertellen iets over bloeddorstige 17e eeuwse piraat

Toen ze de door haar geïdentificeerde werktuigen vergeleek met eerder ontdekte werktuigen, zag Dr Hallett dat zij dezelfde vorm- en gebruikssporen hadden als door andere onderzoekers beschreven werktuigen voor de bewerking van leder. "De combinatie van botten van carnivoren met tekenen van bewerking en de botwerktuigen die waarschijnlijk gebruikt werden voor het verwerken van bont, levert zeer suggestieve indirecte bewijzen voor vroege kleding in de archeologische gegevens," zegt ze. Maar gezien de mate van specialisatie in deze combinatie, maken deze werktuigen waarschijnlijk deel uit van een grotere traditie met vroegere voorbeelden die nog moeten worden gevonden".

Lees ook: Mysterie Marokkaanse stad die werd verzwolgen door Atlantische Oceaan ontraadseld

Een andere ontdekking die de onderzoekers deden, was de punt van een walvis- of dolfijnentand, die geschikt was om te worden gebruikt als tool om stenen werktuigen vorm te geven. Dit is het eerste gedocumenteerde voorbeeld van een tand van een zeezoogdier dat door de mens wordt gebruikt en van de resten van het enige Pleistocene zeezoogdier uit Noord-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team