Zoeken

Schietincident Saïdia: Algerije weigert lichaam slachtoffer terug te geven

27 september 2023 - 21:00 - Wereld

©

Een maand na het tragische schietincident waarbij de Marokkaan Abdelali Mchiouer door Algerijnse kustwachters werd gedood terwijl hij op een jetski in de Algerijnse wateren nabij het resort van Saïdia verdwaald raakte, eist zijn familie gerechtigheid, waarheid en de repatriëring van zijn lichaam.

Abdelali Mchiouer, een 40-jarige Marokkaanse vakantieganger die in Frankrijk woonde en vader was van een 5-jarig kind, werd samen met zijn neef, de Frans-Marokkaanse Bilal Kissi (29), gedood. Een derde man werd door Marokkaanse kustwachters gered, terwijl een vierde werd gearresteerd en veroordeeld in Algerije. Bilal werd kort na het schietincident begraven in Bni Drar, nabij Oujda. Abdelali’s begrafenis blijft onzeker omdat zijn lichaam, dat in een mortuarium in het Algerijnse Tlemcen wordt bewaard, nog niet is teruggegeven aan de familie.

Lees ook: Drama Saïdia: advocaat families slachtoffers bedreigd

De repatriëring wordt bemoeilijkt door de unilaterale verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko door Algerije. Hakim Chergui, de advocaat van de slachtoffers, stelt dat de jongeman niet het slachtoffer zou moeten zijn van de diplomatieke crisis tussen de twee landen. Hij benadrukt dat de familie van Abdelali Mchiouer op zoek is naar waarheid en gerechtigheid, vooral omdat de verklaring van het Algerijnse ministerie van Defensie verschilt van die van Mohamed Kissi, de enige overlevende van het incident. Mustapha Mchiouer, de vader van het slachtoffer, uit zijn onbegrip over het Algerijnse handelen en roept op tot een snelle teruggave van het lichaam van zijn zoon.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

Chergui heeft in Frankrijk een aanklacht ingediend voor onder meer "ver verzwaarde moord, poging tot verzwaarde moord en het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood". Het Openbaar Ministerie van Oujda heeft een onderzoek ingesteld naar de "gewelddadige maritieme incident", terwijl Frankrijk een onderzoek heeft geopend naar opzettelijke doodslag.

Bladna.nl