Zoeken

Fake news over drama Saidia: ophef rond misleidende video

10 september 2023 - 16:00 - Sport

©

Een controversiële video over de twee Marokkaanse vakantiegangers die door de Algerijnse kustwacht werden doodgeschoten, is viraal gegaan op social media, maar blijkt vals te zijn. De video, die suggereerde dat de jetskiërs die kustwachters hadden uitgedaagd, is daadwerkelijk een oude opname en heeft geen betrekking op het tragische incident.

De video werd op 2 september gepubliceerd en toont Marokkaanse jetskiërs die "de Algerijnse marine tartten" vlak voor hun dood. De beelden die tienduizenden keren werden bekeken, tonen drie jetski’s die snel manoeuvreren om te ontsnappen aan boten van de veiligheidsdiensten. Na onderzoek door Les Observateurs van France 24 blijkt dat de video in feite dateert van 18 juli en een totaal andere situatie beschrijft.

Lees ook: Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

De oorspronkelijke video kwam van een YouTube-kanaal van een Marokkaanse vrouw. De beschrijving in het Arabisch maakt duidelijk dat het gaat om "harraga", jongeren uit Maghreb-landen die illegaal naar Europa proberen te reizen, achtervolgd door Marokkaanse veiligheidstroepen voor de kust van Belyounech in Marokko.

Bovendien leidde een beeldonderzoek de journalist naar een artikel van 17 juli in het Spaanse dagblad El Faro de Ceuta. Volgens dit artikel betrof het een achtervolging van mensensmokkelaars door de Marokkaanse gendarmerie, die uiteindelijk drie personen arresteerden en hun jetski’s in beslag nam.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

De valse video komt te midden van verhoogde spanningen rond mensensmokkel en drugshandel op de Middellandse Zee. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn van januari tot september 2023 minstens 288 mensen erin geslaagd om vanuit Marokko Spanje te bereiken aan boord van 147 jetski’s.

Bladna.nl