Zoeken

Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

6 september 2023 - 09:00 - Wereld

©

De moord op twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers door de Algerijnse kustwacht zorgt voor nieuwe spanningen tussen Algerije en Marokko. Algerije beweert dat de toeristen betrokken waren bij "gevaarlijke manoeuvres" op hun jet-ski’s in Algerijns territoriaal water, maar deze verklaring wordt tegengesproken door een overlevende van het incident.

Volgens een verklaring van het Algerijnse ministerie van Defensie patrouilleerde de kustwacht toen drie jet-ski’s werden onderschept die illegaal de Algerijnse wateren waren binnengevaren. De autoriteiten stellen dat de personen op de jetski’s weigerden te stoppen en ondanks meerdere waarschuwingen probeerden te vluchten. De kustwacht loste uiteindelijk meerders schotten, wat leidde tot de dood van één man, terwijl twee anderen konden ontkomen. De vierde vakantieganger werd gearresteerd en in Algerije veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

Het Algerijnse ministerie benadrukt dat dit maritieme gebied vaak het toneel is van drugshandel en georganiseerde misdaad, wat hun snelle ingrijpen verklaart. De Marokkaanse mensenrechtenraad (CNDH) veroordeelt echter het gebruik van echte kogels tegen "weerloze burgers" en beweert dat de Algerijnse autoriteiten hadden moeten proberen de verdwaalde jetskiërs te helpen.

De overlevende, Mohamed Kissi, broer van één van de slachtoffers, beweert dat de Algerijnse kustwacht heel goed wist dat ze te maken hadden met verdwaalde vakantiegangers. In een interview met Le360 zei hij: "Ze wisten heel goed dat we verdwaalde vakantiegangers waren en toch schoten ze op ons."

Lees ook: Marokkanen gedood door Algerijnse kustwacht: Algerije reageert

De vier jonge vakantiegangers, waarvan drie Franse-Marokkaans, waren op 29 augustus met jet-ski’s de zee op gegaan in Saïdia. "We raakten verdwaald en gingen door tot we ons in Algerije bevonden," aldus Mohamed. Hij beschrijft hoe een Algerijnse zodiac-boot op hen af kwam en op hen begon te schieten, wat resulteerde in de dood van zijn broer en een vriend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team