Zoeken

Cafés en restaurants in Marokko aan rand van faillissement

24 februari 2023 - 08:00 - Economie

©

Café- en restauranteigenaren in Marokko, waarvan de sector aan de rand van de afgrond staat, pleiten voor belastingvoordelen. De belastingen en heffingen die sommige gemeenten opleggen, schaden hun bedrijven.

De Nationale Vereniging van Eigenaren van Cafés en Restaurants en Toeristische Instellingen van Marokko, roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op tot dringende maatregelen om "de sluitingen in de sector als gevolg van verhoging van de fiscale heffingen op dranken en de tijdelijke exploitatie van de openbare ruimte, te stoppen".

Lees ook: Marokkaanse bouwbedrijven gaan failliet

Veel uitbaters zijn gedwongen hun zaak te sluiten. "20% van de eigenaren van cafés en restaurants zijn gedwongen te sluiten omdat ze de schulden die ze opbouwden tijdens de Covid-19-periode niet kunnen betalen. Daarbij komen de nieuwe tarieven van belastingen en heffingen die door sommige gemeenten worden opgelegd", aldus Nourredine El Harrak, de voorzitter van de vereniging, aan Le Matin.

"De sector staat momenteel op de rand van de afgrond en veel bedrijven dreigen failliet te gaan als het ministerie van Binnenlandse Zaken niet ingrijpt om de belastingen en heffingen, waarvan de bedragen door de gemeenten worden vastgesteld, te plafonneren", zegt El Harrak. Hij verwijst daarbij naar de sterke stijgingen van de stedelijke belastingen die sommige lokale overheden hebben aangenomen, met name in Rabat en Casablanca.

Lees ook: Marokko: duizelingwekkend faillissementsgolf verwacht

"Ik geef een voorbeeld, de gemeente Rabat heeft de stedelijke belastingen voor stoelen en tafels vastgesteld op 80 dirham per vierkante meter per kwartaal, terwijl de tijdelijke exploitatiebelasting van de openbare ruimte is gestegen van 70 dirham/m² naar 525 dirham/m² in wijken zoals Hay Riad en Souissi en 325 dirham/m² in de wijk Agdal. Deze stijgingen volgen geen logica en kunnen het faillissement van vele bedrijven veroorzaken".

Bladna.nl