Zoeken

Marokko: duizelingwekkend faillissementsgolf verwacht

30 oktober 2022 - 18:00 - Economie

©

Het aantal bedrijfsfaillissementen zal in Marokko "duizelingwekkend" stijgen, volgens Allianz Trade, de wereldleider in kredietverzekering, in zijn laatste onderzoek over dit onderwerp.

"In Marokko is de stijging van bedrijfsfaillissementen één van de meest spectaculaire van de landen die bestudeerd werden", aldus Alliance. De verzekeraar wijt dit aan "de economische groei die in 2022 naar beneden is bijgesteld tot minder dan 1%, de stijgende energierekening, de stijging van de rente en de salarissen". Dit zal "zwaar wegen op de winstgevendheid en de cashflow van Marokkaanse bedrijven."

Daarbij komt ook nog het bijkomende effect van de energieschok en de inflatiedruk, die de economische situatie nog gevoeliger hebben gemaakt en tot dit bijzonder hoge niveau van bedrijfsfaillissementen zal leiden. Volgens het rapport zullen de gevolgen van de economische crisis in Marokko "acuter worden in 2023. De uitzonderlijke overheidssteun en een hoge mate van stabiliteit van de macro-economische indicatoren hebben het mogelijk gemaakt om de schokken van buitenaf beter te verteren".

Allianz Trade komt tot de conclusie dat in Marokko "door de diepe economische verankering in de eurozone, maar ook door de vastgestelde en verwachte verhogingen van de basisrente door Bank Al-Maghrib, de impact op de Marokkaanse ondernemingen een soortgelijke trend zou moeten volgen als die welke voor de ondernemingen in de Europese Unie wordt verwacht".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team