Zoeken

Daders martelmoord Hilal Makhtout veroordeeld

24 december 2023 - 08:00 - Wereld

©

In het hof van assisen van Tongeren in België zijn na zes uur beraadslagen vijf mannen veroordeeld voor de martelmoord op Hilal Makhtout in maart 2019.

De hoofddader, Amine Ait Aadi, ontving de zwaarste straf. Hij werd tot 25 jaar opsluiting veroordeeld voor zijn leidinggevende rol in de foltering en moord. De overige betrokkenen kregen straffen variërend van 15 tot 23 jaar. De jury legde lagere straffen op dan geëist door het openbaar ministerie, maar benadrukte de ernst van de feiten en het totale gebrek aan normbesef en respect voor het slachtoffer.

Lees ook: Martelmoord Hilal Makhtout: "Ik zette hem onder de douche om hem te reanimeren"

Hilal Makhtout werd drie dagen lang gruwelijk gefolterd en onmenselijk behandeld, waarbij hij uiteindelijk stierf in een koude, vochtige kruipkelder. De jury hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met factoren zoals de moeilijke jeugd van sommige daders en hun rollen in de misdaad. De betrokkenheid varieerde van het initiëren en regisseren van de marteling, tot medeplichtigheid en hulp bij het verbergen van het misdrijf.

Lees ook: België: 13 verdachten terecht voor martelmoord op Hilal Makhtout

De rechter benadrukte de intense pijn die het slachtoffer heeft geleden en het leed dat zijn familie is aangedaan. De gruwelijke martelmoord en de daaropvolgende rechtszaak hebben een diepe impact gehad op de gemeenschap en roepen vragen op over de grenzen van menselijkheid en gerechtigheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team