Zoeken

België: hoofddoekverbod op school voor Grondwettelijk Hof

18 november 2022 - 07:00 - Wereld

©

De rechtbank die een zaak behandelt tegen het besluit om het dragen van een hoofddoek op de middelbare school Francisco Ferrer in Brussel toe te staan, heeft besloten de zaak door te verwijzen naar het Grondwettelijk Hof.

Het Hof zal moeten beslissen of het dragen van religieuze tekens op school al dan niet wordt verboden, meldt La Libre. De rechtszaak is aangespannen door een collectief van 62 docenten en voormalige docenten van het Francisco Ferrer College. Ze vechten een eerder besluit aan dat het dragen van hoofddoeken door vrouwelijke studenten toestaat.

Lees ook: Ophef om vrouw met hoofddoek op legerkalender in Frankrijk

De rechtbank van eerste aanleg had in haar arrest van 24 november 2021 geoordeeld dat "gezien het belang ervan, het verbod op het dragen van hoofddoeken in een decreet en niet in de eenvoudige huisregels van de school moet worden vastgelegd". De rechtbank oordeelde daarom "dat dit verbod een indirecte discriminatie vormt" en beval de stad Brussel dit verbod op te heffen.

Lees ook: België overweegt versoepeling boerka-straf

Na onderzoek van het beroep heeft de Brusselse rechter er uiteindelijk voor gekozen de zaak door te verwijzen naar het Grondwettelijk Hof. Hij stelde drie prejudiciële vragen over de ontvankelijkheid van de door de indieners aangevoerde klacht tegen derden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team