Zoeken

België overweegt versoepeling boerka-straf

13 september 2022 - 15:00 - Cultuur

©

De wet van 2011 die het dragen van kledingstukken die het gezicht volledig of grotendeels bedekken in België in het openbaar verbiedt, is nog steeds van kracht. Deze kwestie wordt momenteel besproken.

In België kan iedereen die een boerka draagt op openbare plaatsen een boete krijgen tussen 15 en 25 euro en een gevangenisstraf van één tot zeven dagen. Harde straffen die sommige regeringsleden proberen te herzien. "Tijdens de besprekingen hebben sommige ministers voorgesteld het dragen van de boerka niet zo streng te bestraffen als voorheen", meldt La Dernière Heure.

Lees ook: Marokko: school weigert leerlinge in boerka

Deze besprekingen vinden plaats in een context die in het teken staat van de herziening van het wetboek van strafrecht. Een deel van deze hervorming, op initiatief van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, beoogt de opdeling van misdrijven in acht strafcategorieën: "8 is de categorie voor de zwaarste misdrijven, zoals moord, en 1 is de categorie voor de minst zware misdrijven, zoals kleine verkeersovertredingen".

Linkse parlementsleden hadden voorgesteld om de niet-naleving van de wet, die in 2011 bijna unaniem door het parlement werd goedgekeurd, in te delen in categorie 1. Dit voorstel wordt echter niet unaniem gesteund door een verenigd front van Vooruit, CD&V, Open VLD en MR. De SP eist van haar kant dat het verbod gehandhaafd blijft op openbare plaatsen.

Lees ook: Nederland: toename agressies tegen moslima’s

In dit stadium is het debat nog niet beslist. "Wij werken aan een verbod op het dragen van de boerka in openbare gelegenheden. Wij verwachten dat de minister van Justitie de beste juridische oplossing zal vinden zodra het werk tussen de kabinetten is afgerond. Pas daarna zal de regering beslissen over de precieze invulling van de straf", aldus Ecolo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team