Zoeken

Britse fast fashion vindt toevlucht in Marokko

11 maart 2025 - 22:10 - Economie

©

In het Verenigd Koninkrijk hebben grote kledingmerken hun toevlucht gezocht bij leveranciers in Marokko, Turkije en Tunesië. Dit heeft geleid tot de sluiting van tientallen fabrieken en het verlies van zeker duizend banen.

De fast fashion-merken, die de verslaving aan goedkope kleding aanwakkeren, hebben zich teruggetrokken uit de markt, waardoor tientallen fabrieken gedwongen werden hun deuren te sluiten. Het gevolg: het "sweatshop-dorp" van het Verenigd Koninkrijk is een "spookstad" geworden. De vlucht van grote kledingmerken naar leveranciers in Marokko, Turkije en Tunesië heeft ook gevolgen voor de sector. The Sun meldt dat minstens 1000 werknemers hun baan zijn kwijtgeraakt en moeite hebben om hun kinderen te voeden. De inwoners van Leicester lijden onder deze situatie, die ontstond na een storm van protest over lage lonen en arbeidsomstandigheden in de stad in de East Midlands, die werd vergeleken met de sloppenwijken van Bangladesh.

Lees ook: Textielbedrijven ontvluchten Portugal voor Marokko

"Toen we hier kwamen wonen, waren we omringd door kledingfabrikanten, maar ze zijn allemaal gesloten", zegt Pete Tuli, een ondernemer die onlangs het signaleringsbedrijf Digital Press opende in een voormalige kledingfabriek in de wijk North Evington in Leicester. Hij legt uit: "Vorig jaar hoorde je de machines nog, maar dit jaar niets meer. Er zijn twee dingen gebeurd. Ten eerste waren er problemen met de publieke relaties na alle rapporten over fabrieken tijdens de Covid-periode. Ten tweede gaat het altijd om wie het goedkoopst is." "Met Temu en Shein (twee Chinese bedrijven) die nog goedkopere kleding verkopen die in China is gemaakt, moeten bedrijven concurreren. Het is voor hen dus niet langer logisch om kleding uit Leicester te betrekken", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Kledingmerk verlaat Marokko na slechts 2 jaar

Volgens Tuli is het met de stijging van de belastingtarieven en de nationale verzekeringen onder de Labour-regering onmogelijk om te overleven. "De maakindustrie heeft veel meer steun nodig als ze een toekomst wil hebben in dit land", verzekerde hij. Hij is van mening dat de Engelse autoriteiten in de voetsporen van de Amerikaanse president Donald Trump moeten treden door tarieven in te voeren die de import van goederen naar het Verenigd Koninkrijk duurder maken. "We zullen moeite hebben om concurrerend te zijn zolang het zo goedkoop is om producten uit Marokko en China te verschepen", is hij ervan overtuigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team