Zoeken

Algerije komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

31 augustus 2023 - 09:00 - Wereld

©

Na pogingen om Marokko de schuld te geven van de schade veroorzaakt door sprinkhanen en bosbranden in Kabylie, komt Algerije met nieuwe beschuldigingen tegen het koninkrijk.

Volgens officiële bronnen die door Algerijnse media worden geciteerd, beschuldigt Algerije Marokko ervan de cochenilleluis te verspreiden die de cactussen in het land zouden besmetten. "Waar komt dit insect vandaan? Waarom bevindt het zich specifiek in de grensgebieden met het Koninkrijk Marokko, en niet in andere noordelijke, oostelijke of westelijke delen van ons land?", vraagt het Algerijnse medium Echourouk zich af in een artikel getiteld "De cochenille-epidemie... afkomstig uit Marokko".

Lees ook: Bosbranden in Algerije: de reactie van Marokko

Volgens de auteur van het artikel is deze epidemie niet zomaar ontstaan, maar werd het opzettelijk veroorzaakt door een Marokkaanse investeerder die wilde investeren in de cosmetische sector in Algerije. De aanwezigheid van karmijn, een vloeibare stof die uit het insect wordt gehaald en in de cosmetica-industrie wordt gebruikt, zou hem tot deze daad hebben aangezet.

Lees ook: Zal Algerije Marokko opnieuw beschuldigen van branden?

Zijn deze beschuldigingen terecht? Marokko kampt zelf al jaren met een cochenille-epidemie die zijn cactusteelt verwoest. Ook Algerije is getroffen door deze epidemie. Dit kan worden verklaard door het feit dat beide landen buren zijn en insecten zich gemakkelijk verplaatsen via luchtstromen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team