Zoeken

Brahim Bouhlel hoopt op koninklijke gratie

29 september 2021 - 19:50 - Marokko

©

Andra Matei, de advocaat van de Franse comedian Brahim Bouhlel, die op 21 april in Marokko tot acht maanden gevangenisstraf werd veroordeeld wegens "zijn slechte grap", slaagt er maar niet in haar cliënt vrij te krijgen. Ze is van plan om in oktober een vierde verzoek in te dienen voor een koninklijk pardon.

Na drie eerdere weigeringen is Andra Matei van plan om in oktober een nieuw verzoek voor koninklijk pardon in te dienen, meldt Le Monde. De advocaat van de Franse acteur en comedian Brahim Bouhlel, bekend van zijn rol in Validé, heeft het op 21 april uitgesproken vonnis nog steeds niet verteerd. "De gevangenisstraf voor een grap, hoe erg die ook is, vormt een zeer angstaanjagende bedreiging voor de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting voor iedereen," aldus de advocaat, die ook directeur is van Avant-Garde Lawyers, een NGO die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting van kunstenaars.

Lees ook: Marokko: Brahim Bouhlel jaar cel in voor "slechte grap"

Het begon allemaal met een controversiële video die afgelopen april werd opgenomen in een restaurant in Marrakech, waar de Frans-Algerijnse acteurs Brahim Bouhlel en Hedi Bouchenafa, en de Frans-Marokkaanse influencer Sammy Tami , meer bekend als Zbarbooking, Marokkaanse kinderen betrokken in hun filmpje. De video ging viral op sociale media en veroorzaakte verontwaardiging.

De verdachten verontschuldigden zich en legden uit dat het om een "parodie" ging. De Validé-acteur en de influencer werden de volgende dag in voorlopige hechtenis genomen en op 21 april veroordeeld tot respectievelijk acht maanden en een jaar gevangenisstraf. De beslissing werd in hoger beroep op 31 mei bevestigd. Hedi Bouchenafa had het Marokkaanse grondgebied verlaten net vóór de opening van het onderzoek.

Lees ook: Brahim Bouhlel en Zbarbooking riskeren 2 jaar cel in Marokko

Brahim Bouhlel en Zbarbooking leven in deplorabele detentie-omstandigheden "met vijftien mensen in een cel van 30 m²", zegt Andra Matei. Volgens haar is in het arrest geen rekening gehouden met het recht op vrijheid van meningsuiting. "Het was een ongeschreven en ongeplande sketch die mijn cliënten niet op het internet wilden zetten. De video was uitgelekt, maar de rechter heeft daar geen rekening mee gehouden", betoogt zij. "Mijn cliënten wilden het komische aspect benadrukken van de tragische en soms moeilijk te duiden sociale realiteit van het sekstoerisme. Het creëren van deze discrepantie is het werk van een humorist," voegde de advocaat eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team