Zoeken

Woede over video waarin Algerijnse acteurs Marokkaanse kinderen beledigen

7 april 2021 - 19:00 - Marokko

©

In Marokko is geschokt gereageerd op een video die is gemaakt door de Frans-Marokkaanse Snapchat-bekendheid Zbarbooking en de Frans-Algerijnse acteurs Hedi Bouchenafa en Brahim Bouhlel. In het fragment worden Marokkaanse vrouwen en kinderen beledigd.

Afgelopen zaterdag hebben de drie mannen de video opgenomen in Marrakesh. Onder de beelden is vooral de stem van de Frans-Algerijnse acteur Brahim Bouhlel goed te horen. "De laatste persoon die mij tegensprak in Marokko, ik gaf hem een pak dirhams, en ik sloeg hem ermee", zegt Bouhlel over de minderjarige bedelaars die op de beelden te zien zijn. Terloops noemt hij ze "zoon van een klootzak" en drijft hij de spot met Marokkaanse prostituees.

De verontwaardiging in Marokko over deze video is groot. Op Twitter lieten Marokkanen massaal hun afkeer blijken. De aflevering van een 2M-programma waarin Brahim Bouhlel zou verschijnen is geannuleerd. Het programma wordt gesponsord door het sportmerk Adidas, dat officieel zijn afkeuring over de video heeft geuit. "Adidas verzet zich krachtig tegen alle vormen van onverdraagzaamheid, discriminatie en seksisme. We zijn vastbesloten om van sport een ruimte te maken waar iedereen volledig wordt geaccepteerd. Er is geen enkel contract dat het merk aan Brahim Bouhlel bindt. Adidas is vastbesloten om de samenwerking met hem te heroverwegen," reageerde het Duitse sportmerk.

De voorzitter van de Club van Advocaten in Marokko, Mourad Elajouti, spreekt op Twitter van "krachtig de hatelijke, verachtelijke en racistische uitlatingen tegen Marokkaanse kinderen door pseudo-humoristen of influencers". Ook meldde hij dat het openbaar ministerie een onderzoek zal starten naar de makers van de video.

Inmiddels hebben de drie mannen hun excuses aangeboden voor het maken van de video. "We maakten een grapje door de kinderen geld te geven. Het spijt me zeer als ik u niet respecteerde. Ik ben niet een van die mensen die rare dingen doen. Mijn excuses aan degenen die ik misschien heb gekwetst", liet Hedi Bouchenafa weten via een voicemailbericht.

De Marokkaanse Snapchatter Zbarbooking heeft er spijt van dat hij zijn landgenoten pijn heeft gedaan. "Ik weet dat ik het niet eens kan zijn met de woorden en daden die in deze video voorkomen, omdat ik zelf Marokkaan ben. Ik hou van mijn volk en de tradities van mijn land," zegt hij. "Ik wilde het imago van het koninkrijk, zijn mensen of zijn kinderen niet beschadigen of besmetten. Als mijn video onhandig was en het Marokkaanse volk pijn deed, bied ik mijn excuses aan", verklaarde Brahim Bouhlel. De Frans Algerijnse acteur meent dat hij "mensen aan het lachen wilde maken en de gevoeligheid van niemand zou beledigen".

Bladna.nl