Zoeken

Minister Bourita praat met Duitse ambtgenoot

5 juli 2021 - 10:40 - Wereld

©

Tijdens de G20-top in de Italiaanse stad Matera van afgelopen dinsdag heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, gesproken met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas. Sinds enkele maanden verkeren Duitsland en Marokko in een diplomatieke crisis.

Het is de eerste keer dat Bourita direct met zijn Duitse collega heeft gesproken sinds de spanningen tussen beiden landen zijn opgelopen vanwege het Duitse standpunt over de Sahara-kwestie. Het gesprek tussen beide ministers zou een oplossing van de crisis echter niet dichterbij hebben gebracht, aangezien Bourita zijn Duitse collega heeft geïnformeerd dat een ontmoeting tussen de twee diplomaten die al langer gepland stond niet door zal gaan.

Lees ook: Marokko weigert uitnodiging van Duitsland voor Libië-conferentie

Marokko besloot op 6 mei om zijn ambassadeur in Berlijn terug te roepen vanwege "meerdere vijandige handelingen en de inbreuk makende acties van de Bondsrepubliek Duitsland met betrekking tot de hogere belangen van het Koninkrijk Marokko". Het gaat hier specifiek om de Duitse afkeuring van de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en het feit dat Marokko niet welkom was tijdens een conferentie over het vredesproces in Libië die in Berlijn werd gehouden. Het koninkrijk meent dat Duitsland hiermee de rol die Marokko in de regio speelt miskent.

Op 23 juni deed Duitsland een handreiking door Marokko wel uit te nodigen voor de tweede conferentie over Libië die in Berlijn zal worden gehouden. De autoriteiten in Rabat hebben deze uitnodiging afgeslagen en verklaard dat "er geen Berlijnse oplossing is voor een Noord-Afrikaans probleem".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team