Zoeken

Duitsland reageert op besluit van Marokko

3 maart 2021 - 11:20 - Wereld

©

Duitsland heeft gereageerd op het besluit van Marokko om alle contacten en interacties op te schorten met zowel de ambassade in Rabat als alle Duitse samenwerkingsorganisaties en politieke stichtingen.

"Wij hebben nota genomen van de berichten in de media," zei Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Duitse media is de precieze context van Marokko’s besluit om alle contacten en interacties op te schorten met de ambassade in Rabat en met Duitse samenwerkingsorganisaties en politieke stichtingen nog onduidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de betrekkingen met het koninkrijk "altijd nauw, vriendschappelijk en zonder spanningen waren".

In Duitse media wordt echter wel toegegeven dat er momenteel verschillende wrijvingspunten zijn tussen Rabat en de federale regering. Eén daarvan is het standpunt van Duitsland over de Sahara. De Duitse regering heeft kritiek geuit op het besluit van de VS om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen. Een ander punt van wrijving is dat Rabat buitenspel is gezet bij de onderhandelingen over de toekomst van Libië tijdens een conferentie in Berlijn in januari 2020.

Nasser Bourita, Marokkaans minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkaanse diaspora, heeft maandag een officiële brief gestuurd naar de premier en andere leden van de regering, om hen op te roepen alle contacten te verbreken met "de Duitse ambassade in Marokko wegens diepe misverstanden met de Bondsrepubliek Duitsland over fundamentele kwesties van het Koninkrijk Marokko".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team