Zoeken

Boerka nu ook verboden in Marokkaanse scholen

18 oktober 2017 - 16:30 - Marokko

©

Minister Mohamed Hassad van Onderwijs en Hoger opleiding heeft besloten om de boerka of niqaab in openbare scholen in Marokko verbieden.

Het ministerie heeft alle schoolhoofden in het land schriftelijk van het besluit op de hoogte gebracht. Alle scholen ontvingen hierover een ministeriële nota.

Mohamed Hassad oordeelt dat de niqaab of boerka de communicatie met de leerlingen belemmert en dus een rem vormt voor de pedagogische doelstellingen in Marokkaanse scholen.

Sinds het besluit van de bewindsman hebben twee leraressen in middelbare scholen herhaaldelijk waarschuwingen gekregen omdat ze hun niqaab weigerden uit te trekken. Een van hen stemde er uiteindelijk mee in. De tweede lerares blijft weigeren en heeft gevraagd om op vervroegd pensioen te mogen gaan.

Het ministerie van Onderwijs had eerder al in een nota aan schoolhoofden gevraagd om extra aandacht te hebben voor de kleding en uiterlijk van het personeel.

In Marokko is het dragen van een boerka of niqaab niet verboden. Het land besloot begin dit jaar wel om om veiligheidsreden de productie en verkoop van boerka’s en niqaabs in te verbieden. De confectie en commercialisatie van het kledingstuk dat het hele lichaam en het gezicht bedekt en enkel de ogen vrijlaat, moest toen binnen de 48 uur worden stopgezet. Na die korte periode werden alle voorraden in beslag genomen en vernietigd. Handelaars die zich tegen het besluit verzetten riskeerden een hoge boete.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team