Zoeken

Denemarken denkt ook aan boerkaverbod

8 oktober 2017 - 17:30 - Wereld

©

Denemarken staat op het punt om de boerka en de nikaab te verbieden in het land. De meerderheidspartijen in het parlement (Folketing) hebben vrijdag een wetsvoorstel in die zin goedgekeurd.

Volgens Jacob Ellemann-Jensen, woordvoerder van de liberale partij Venstre, is het “geen verbod op religieuze kleding maar een verbod op het dragen van een masker”.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen van de Liberal Alliance (Liberale Alliantie) bevestigde dat het een verbod zou worden op het dragen van een masker. “Iedereen is het ermee eens dat de boerka een uitdrukking is van de extreme onderdrukking van vrouwen en nu is er een meerderheid in het parlement die denkt dat de boerka moet worden bestreden", schreef de bewindsman nog.

Volgens cijfers van 2010 dragen tussen 150 en 200 vrouwen een nikaab of boerka in Denemarken. Wordt het boerkaverbod gestemd dan zal Denemarken meerdere andere Europese landen zoals Frankrijk, Nederland, België en Bulgarije opvolgen. In al deze landen in het dragen van een “integrale of islamitische sluier” in de openbare ruimte verboden.

Sinds begin deze maand is de boerka of nikaab eveneens verboden in Oostenrijk. Een wet over integratie waarin de integrale sluier wordt verboden was in mei dit jaar gestemd. Vrouwen die de straat op gaan met een boerka of nikaab riskeren een boete van 150 euro. In Oostenrijk dragen slechts enkele tientallen vrouwen een boerka of nikaab. De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen had zich tegen de tekst uitgesproken. Hij uitte toen zijn steun aan alle moslima’s en veroordeelde alle vormen van discriminatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team