Zoeken

Boekenbeurs Oujda: Algerijnse schrijvers onder druk gezet

5 april 2024 - 18:00 - Cultuur

©

De Maghrebijnse Boekenbeurs, die van 17 tot 21 april in Oujda plaatsvindt, zorgt voor controverse. De afwezigheid van Algerijnse schrijvers en intellectuelen op het programma van de vierde editie zorgt voor vragen.

Mohamed M’Barki, directeur-generaal van het organiserende Agentschap van de Oriental, verklaarde tijdens een persconferentie dat iedereen, inclusief Algerijnse culturele persoonlijkheden, werd uitgenodigd.

Lees ook: Algerijnse rijken massaal naar Marokko: paniek in Algerije

Hij herhaalde de Marokkaanse positie over de betrekkingen met Algerije, die pleit voor een beleid van de uitgestoken hand. M’Barki sprak echter ook van "druk" die op deze intellectuelen zou zijn uitgeoefend om hun komst naar Marokko te verhinderen.

Ondanks deze hindernissen benadrukte hij de aanwezigheid van andere intellectuelen en kunstenaars uit de Maghreb en daarbuiten, als bewijs dat cultuur "de capaciteit heeft om relaties in de Noord-Afrikaanse regio op te bouwen."

Lees ook: Algerijnse zangeres Cheba Chinou niet welkom in Marrokko

De beurs, die een platform wil zijn voor vrije en open discussie, zal meer dan 150 sprekers uit verschillende landen en uitgeverijen uit Marokko, de Maghreb, Afrika en Europa samenbrengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team