Zoeken

"Lesbisch boek" verwijderd uit boekenbeurs van Rabat

6 juni 2022 - 20:40 - Cultuur

©

Het Marokkaanse ministerie van Cultuur heeft aangekondigd dat de roman ’Mémoires d’une lesbienne’, van auteur Fatima Zahra Amzkar, niet opgenomen wordt door de Internationale Boekenbeurs van Rabat.

De verklaring van het ministerie volgt op een campagne met de hashtag #NoToHomosexuality, tegen de aanwezigheid van het boek en van schrijfster Fatima Zahra Amzkar op de boekenbeurs in Rabat. Tegenstanders van het boek zijn ervan overtuigd dat het "moreel verval" veroorzaakt en wijzen naar de Marokkaanse wetgeving waar homoseksualiteit een misdrijf blijft.

Lees ook: Spaanse LGTBI-klimmers lanceren parcours "Queer Action" in Marokko

Volgens het ministerie stond het boek niet op de lijst van goedgekeurde boeken en mocht het dus ook niet opgenomen worden door de beurs. Het ministerie beweert verder dat de uitgever van plan was het boek zonder goedkeuring te promoten op de beurs, maar schrijfster Amzkar is er ervan overtuigd dat de protestcampagne tegen haar boek de echte reden is voor het cancelen van haar boek. "Het is pas verwijderd na een campagne die gisteravond is begonnen," zei ze donderdag aan Morocco World News. "Sommige mensen lanceerden campagnes tegen mij en de Staat heeft besloten om de kant te kiezen van mensen die intolerant zijn".

Lees ook: Belgisch-Marokkaanse transgender vrouw vertelt haar verhaal

De roman is geschreven in het Arabisch en gaat over de strijd van de LGBTQ+ gemeenschap in Marokko. Het hoofdpersonage ondervindt zowel moeilijkheden in haar gezin als in de samenleving. "Ik wilde de onuitgesproken maar reële verhalen delen met betrekking tot sociale kwesties zoals kindhuwelijken en andere problemen die in onze samenleving heersen", aldus Amzkar. Ze hoopte via het boek ook te werken rond de vooroordelen over seksuele minderheidsgroepen in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team