5 februari 2022 - 11:00 - Wereld
Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht, blijkt dat boa’s van de gemeente zich mogelijk schuldig maken aan de ongelijke behandeling van inwoners met een migratieachtergrond.
Onderzoeksbureau Omlo onderzocht voor het eerst uitvoerig het institutioneel racisme bij een overheidsorganisatie. In opdracht van de gemeente Utrecht bekeken ze met name de processen die tot een structureel ongelijke behandeling leiden van mensen met een andere afkomst, huidskleur of religie. In de resultaten van het onderzoek zijn aanwijzingen terug te vinden voor de ongelijke behandeling van inwoners met een migratieachtergrond door boa’s bij het handhaven, schrijft Trouw.
Lees ook: Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s
Bij de afdeling Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte, zagen de onderzoekers, zowel op de werkvloer als op straat, een bevooroordeeld gedrag dat niet enkel anekdotisch van aard is. Het rapport spreekt ook over een gebrek aan correctie van dit racistische gedrag. De onderzoekers keken ook naar de cijfers van het aantal boetes bij foutparkeren. Daaruit blijkt dat er verhoudingsgewijs meer bekeuringen worden uitgeschreven aan foutparkeerders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, dan aan mensen van autochtone afkomst.
Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht
De voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, Ruud Kuin, vindt het rapport niet degelijk en noemt het zelfs een ’flutrapport’. "Elk geval van discriminatie en racisme is er één teveel en dat deugt per definitie niet. Daar moeten we altijd alert op zijn. Niemand is vrij van vooroordelen", zegt Kuin. "Maar tjongejonge, wat hebben ze hier lopen zoeken. Het is onvoldoende onderbouwd. Er worden allerlei suggesties en aannames gedaan terwijl maar een heel kleine groep boa’s is ondervraagd en aan hun uitspraken worden te stellige conclusies verbonden. Dit vind ik echt flinterdun."
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval