Zoeken

Boa’s Utrecht verdacht van racisme tegen Marokkanen

5 februari 2022 - 11:00 - Wereld

©

Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht, blijkt dat boa’s van de gemeente zich mogelijk schuldig maken aan de ongelijke behandeling van inwoners met een migratieachtergrond.

Onderzoeksbureau Omlo onderzocht voor het eerst uitvoerig het institutioneel racisme bij een overheidsorganisatie. In opdracht van de gemeente Utrecht bekeken ze met name de processen die tot een structureel ongelijke behandeling leiden van mensen met een andere afkomst, huidskleur of religie. In de resultaten van het onderzoek zijn aanwijzingen terug te vinden voor de ongelijke behandeling van inwoners met een migratieachtergrond door boa’s bij het handhaven, schrijft Trouw.

Lees ook: Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s

Bij de afdeling Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte, zagen de onderzoekers, zowel op de werkvloer als op straat, een bevooroordeeld gedrag dat niet enkel anekdotisch van aard is. Het rapport spreekt ook over een gebrek aan correctie van dit racistische gedrag. De onderzoekers keken ook naar de cijfers van het aantal boetes bij foutparkeren. Daaruit blijkt dat er verhoudingsgewijs meer bekeuringen worden uitgeschreven aan foutparkeerders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, dan aan mensen van autochtone afkomst.

Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht

De voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, Ruud Kuin, vindt het rapport niet degelijk en noemt het zelfs een ’flutrapport’. "Elk geval van discriminatie en racisme is er één teveel en dat deugt per definitie niet. Daar moeten we altijd alert op zijn. Niemand is vrij van vooroordelen", zegt Kuin. "Maar tjongejonge, wat hebben ze hier lopen zoeken. Het is onvoldoende onderbouwd. Er worden allerlei suggesties en aannames gedaan terwijl maar een heel kleine groep boa’s is ondervraagd en aan hun uitspraken worden te stellige conclusies verbonden. Dit vind ik echt flinterdun."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team