Zoeken

Aboutaleb boos om verwijt dat hij te zacht is voor racisme

10 april 2021 - 15:40 - Wereld

©

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam blijft ervan overtuigd dat de vijf Rotterdamse agenten die racistische apps verstuurden een tweede kans moeten krijgen. Zijn visie werd ook gesterkt na gesprekken met onder meer de klokkenluider in de zaak. Dit heeft volgens hem echter niets te maken met het goedpraten van racisme.

In een debat met de gemeenteraad op donderdag, verklaarde burgemeester Aboutaleb zijn aanpak van de zaak. "Ik heb met de klokkenluider in deze zaak gesproken, een zeer gewaardeerde agent en heb hem gevraagd: ‘als je terugkijkt, vind je dat je collega’s racisten zijn?’ Zijn antwoord was nee. Hij was geraakt door de opmerkingen, maar hij vond zijn collega’s geen racisten. Ik heb hem gevraagd naar wat ertoe leidde dat ze die nare berichten hebben geplaatst? Hij hield het erop dat de explosie van emoties die door het land gingen, zoals bij de aanslag in Utrecht, ervoor hebben gezorgd dat ze zich zo uitlieten. Ik heb hem ook gevraagd naar wat hij van de straf vond, en daar kon hij zich mee verenigen," aldus Aboutaleb geciteerd door het AD.

Het debat gaat over racistische berichten die door vijf agenten in 2018 en 2019 uitgewisseld werden in een appgroep van politieagenten. Daarin werd over allochtonen gesproken in bewoordingen als ‘kankervolk’, ‘kutvolk’ en ‘pauper allochtonen’. Aboutaleb zei in 2020 dat er voor deze agenten geen plek meer zou zijn indien deze informatie blijkt te kloppen. Inmiddels wil hij hen een tweede kans geven. In de gemeenteraad kreeg de burgemeester daarover kritiek van onder meer Stephan van Baarle van DENK en van Ercan Büyükçifçi van Nida. De twee partijen gingen zelf zo ver dat ze een motie van afkeuring indienden tegen Aboutaleb. Die motie werd niet door andere partijen gesteund. "De burgemeester vergoelijkt racisme. Dit doet iets met het vertrouwen van veel Rotterdammers in hem," zei Van Baarle.

Aboutaleb reageerde verontwaardigd op deze kritiek. "Ik ben verbaasd om deze oproep van oog om oog, tand om tand. Ik denk dat hard tegen hard hier ons niet gaat helpen. Het vraagt durf om deze stap te zetten. En die durf heb ik, omdat ik denk dat vele Rotterdammers het met mij eens zijn: hard tegen hard helpt niet." Nog heviger reageerde hij op het oordeel van raadslid Büyükçifçi. "Ik vind het bijna vernederend als u zegt dat ik zacht ben tegen racisme. Toen ik demonstreerde tegen racisme, was u drie maanden oud. Dat was na de moord op Kerwin Duinmeijer, ik hoop dat u hem kent. Ik ben niet zacht tegen racisten, ik ben zacht tegen vijf mensen. Ik geef hen een nieuwe kans om te bewijzen dat ze geen racisten zijn."

De meerderheid van de partijen in de raad vragen maatregelen om racisme bij de politie aan te pakken en ook Aboutaleb is het hier mee eens. Hij liet weten dat de klokkenluider hier eveneens een actieve rol wil innemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team