Zoeken

Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s

17 december 2021 - 12:00 - Wereld

©

De uniformen van boa’s worden bepaald door hun werkgevers. In de collectieve arbeidsovereenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat hierover dat "alle handhavers een standaard uniform moeten dragen". Toch vinden steeds meer gemeenten dat boa’s wel uiting mogen geven aan hun persoonlijke levensovertuiging. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil hier echter een stokje voor steken, door te besluiten dat de regering het dragen van een hoofddoek moet verbieden.

De gemeente Utrecht nam vorige maand een motie aan om boa’s tijdens hun werk toe te staan een hoofddoek of keppel te dragen. Later volgden Amsterdam, Rotterdam en zeer recent ook Tilburg. Met dit besluit willen ze het beroep aantrekkelijker maken voor mensen die niet zonder zo’n uiting van hun religie willen werken.

Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van PVV-Kamerleden Gidi Markuszower en Lilian Helder om het dragen van religieuze kledingstukken door boa’s te verbieden. Coalitiepartij VVD steunde deze motie, net als de SP, SGP, JA21, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, BBB en het onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, schrijft het AD.

Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

De partijen vinden dat voor boa’s dezelfde gedragscode moet gelden als voor politiemedewerkers. Daar kent men de zogeheten ’lifestyle-neutraliteit’, die stelt dat agenten niets aan het uniform mogen veranderen, omdat hun neutraliteit hierdoor in twijfel kan worden getrokken. Ook de Nederlandse BOA-bond vindt het onwenselijk dat handhavers en toezichthouders een hoofddoekje of keppeltje dragen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team