Zoeken

Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht

17 november 2021 - 16:20 - Wereld

©

In de gemeente Utrecht mogen handhavers en toezichthouders vanaf juni 2022 een hoofddoek of een keppel dragen. Daar heeft Mahmut Sungur, fractievoorzitter van DENK Utrecht, voor gezorgd. De Bond voor boa’s is niet blij met dit besluit, maar demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat de gemeente Utrecht voor haar eigen werknemers mag beslissen.

In Utrecht wil de gemeenteraad, op aandringen van Mahmut Sungurk, dat boa’s voortaan met een hoofddoek of keppeltje over straat mogen. Deze beslissing stuit op verzet van de Bond voor Boa’s. "We hebben een grote diverse achterban. Binnen die achterban is de vraag om met keppels en hoofddoeken aan het werk te mogen helemaal geen issue", aldus voorzitter Ruud Kuin in De Telegraaf. Hij denkt dat de Utrechtse raad hierdoor enkel aan partijpolitieke profilering wil doen.

Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan verzet aantekenen tegen het Utrechtse initiatief, omdat er nu een onderscheid wordt gemaakt tussen de boa’s die wel religieuze hoofddeksels mogen dragen en politieagenten die dat niet mogen. Maar Grapperhaus ziet het besluit als een "lokale aangelegenheid" en wacht het definitieve plan af.

Lees ook: België: opheffing hoofddoekverbod als oplossing voor lerarentekort

VVD-Kamerlid Ingrid Michon denkt dat de minister zijn verantwoordelijkheid ontloopt. "Grapperhaus bepaalt als justitieminister wel degelijk voor boa’s de kaders. Hij gaat over hun bevoegdheden en wapens. Heel vreemd", noemt ze het gedrag van de CDA’er in dezelfde krant. Ze vreest dat Grapperhaus Utrecht op die manier te veel ruimte geeft. "Dan zou je als gemeenteraad ook kunnen bepalen dat jouw boa’s voortaan in paarse pakken rondlopen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team