Zoeken

Bijeenkomst Algerijnen verandert in demonstratie tegen Marokko in Parijs

21 maart 2023 - 22:00 - Wereld

©

In Parijs is een demonstratie ter ondersteuning van de eenheid van Algerije en zijn overheid veranderd in een aanval op Marokko en Koning Mohammed VI.

Op initiatief van het "Collectif unitaire franco-algérien", kwamen Algerijnen zondag bijeen op de Place du Colonel Fabien in Parijs, om de ondertekening te vieren van de Evian-akkoorden tussen de Franse regering en het Algerijnse Front de Libération Nationale op 19 maart 1962, die formeel een einde maakte aan de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

Lees ook: Marokkaanse persbureau getroffen door cyberaanval, Algerije verdacht

De demonstranten klagen "het politieke en mediaoffensief aan dat bijna dagelijks tegen Algerije en zijn bevolking wordt gevoerd om hen te destabiliseren" en stelden "elke buitenlandse inmenging te weigeren", aldus de organisatoren in een verklaring. De demonstratie ter ondersteuning van de eenheid van Algerije en zijn overheid sloeg echter snel om naar een demonstratie tegen Marokko.

Lees ook: Gewelddadige botsingen tussen Marokkanen en Algerijnen in Spaanse gevangenis

Naast Algerijnse vlaggen en de traditionele Algerijnse slogan "one, two, three, viva l’Algérie", gezongen door de demonstranten, werd tijdens de demonstratie ook met vlaggen van de Algerijnse beschermeling Polisario gezwaaid. Op beelden zijn ook betogers te zien die met borden met de afbeelding van Koning Mohammed VI zwaaien of deze vertrappen. Er werden ook anti-Marokkaanse leuzen gescandeerd, zoals "zeg tegen Frankrijk dat wij geen Mrarkas zijn". Dit lokte een hoop reacties uit op sociale media. "Dit is wat Algerijnen hun kinderen leren! Haat tegen Marokko wordt hen van jongs af aan bijgebracht! La hawla wala quwata ila billah", aldus een internetgebruiker in een bericht op Twitter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team