Zoeken

Jaloezie van Algerije jegens Marokko is niet nieuw

31 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Xavier Driencourt, voormalig Franse ambassadeur in Algerije, heeft in een interview niet alleen de jaloezie van Algerije jegens Marokko besproken, maar ook aangetoond dat dit niet nieuw is.

Abdelaziz Bouteflika "kon niet verdragen dat de Fransen zo bevriend waren met de Koning van Marokko. Dat maakte hem gek", aldus de voormalige Franse diplomaat in een verklaring aan Journal du Dimanche. Driencourt haalde een gesprek aan dat hij met de voormalige Algerijnse president had gehad tijdens een reis met de journalist Jean-Pierre Elkabach.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

Bouteflika "sprak meer dan een half uur met ons en was erg boos op Jacques Chirac vanwege diens frequente bezoeken aan Marokko en nauwe banden met de Koning". Hij was "verschrikkelijk jaloers" op de relaties tussen Parijs en Rabat. Volgens waarnemers zijn deze betrekkingen een van de redenen voor de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko in augustus 2021.

Lees ook: Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie

De voormalige ambassadeur van Frankrijk, die meer dan drie jaar in Algerije heeft doorgebracht, verklaarde ook dat visums "het enige is waar Algerije in zijn betrekkingen met Frankrijk in geïnteresseerd is".

Bladna.nl