Zoeken

Gewelddadige botsingen tussen Marokkanen en Algerijnen in Spaanse gevangenis

28 januari 2023 - 09:00 - Wereld

©

De gewelddadige botsingen die begin dit jaar plaatsvonden tussen gevangenen van Algerijnse en Marokkaanse afkomst in de Murcia II-gevangenis in het Spaanse Campos del Río, worden door de beroepsvereniging van gevangenispersoneel (APFP) veroordeeld.

Het eerste incident vond plaats op 1 januari. Toen ging een groep gevangenen met elkaar op de vuist en werd er geschopt op de binnenplaats van de gevangenis. Verschillende gevangenisbewakers moesten ingrijpen om de uiterst agressieve gevangenen in bedwang te houden. De spanningen tussen Algerijnse en Marokkaanse gevangenen escaleerden na dit incident. Een tweede voorval vond plaats op 10 januari, toen een gewelddadige vechtpartij uitbrak tussen twee gevangenen. Om de situatie onder controle te krijgen riepen de bewakers opnieuw versterking in, meldt H50.

Lees ook: Marokkaan ontsnapt uit gevangenis via voordeur in Spanje

De betrokken gevangenen moesten volgens de gebruikelijke procedure tijdelijk in eenzame opsluiting worden geplaatst om de veiligheid van de gevangenis, het personeel en de andere gevangenen te waarborgen. Na overleg met de gevangenisdirecteur mochten de gevangenen terug naar hun cel. Een paar minuten later brak er opnieuw een vechtpartij uit tussen dezelfde gedetineerden. Opnieuw moesten de agenten ingrijpen om de schade te beperken. Deze keer werd tijdelijke isolatie wel opgelegd.

Op 14 januari leidden de aanhoudende spanningen tussen Marokkaanse en Algerijnse gevangenen opnieuw tot botsingen. Het gevangenispersoneel riep versterking om de situatie onder controle te krijgen. Na dit incident werden verschillende gedetineerden die als de aanstichters geïdentificeerd waren, in eenzame opsluiting geplaatst. De gemoederen bedaarden echter niet, want de gevangenen bleven aandringen om de tijdelijke isolatie op te heffen. 24 uur later zijn de betrokkenen opnieuw naar hun cel terug gekeerd.

Zoals te verwachten viel, heeft zich op 16 januari een nieuw incident voorgedaan met dezelfde gedetineerden die uit tijdelijke isolatie waren vrijgelaten. Ditmaal gedroegen ze zich agressiever, zowel tegenover hun rivalen als tegenover de bewakers. Opnieuw werd tijdelijke eenzame opsluiting bevolen, maar die werd een paar dagen later weer opgeheven.

Lees ook: Vermiste Marokkanen in Algerije vastgehouden?

Het professionalisme van het gevangenispersoneel in deze inrichting wordt door het APFP geprezen, ondanks de moeilijke werkomstandigheden. De organisatie roept de verantwoordelijken op strenge en definitieve maatregelen te nemen om dergelijke incidenten te voorkomen en het personeel in staat te stellen zijn werk correct en naar behoren te doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team