Zoeken

Belgische scholen bezorgd om vastende kinderen

2 april 2023 - 15:00 - Wereld

©

De maand Ramadan is volop aan de gang en baart zorgen aan schoolautoriteiten en gezondheidsdeskundigen in België, met name omdat leerlingen van slechts 9 jaar vasten, een verplichting die pas vanaf de puberteit moet worden nageleefd.

"Ramadan is een van de vijf pilaren van de islam. Het is normaal verplicht voor alle moslims vanaf de puberteit tot een bepaalde leeftijd. Voor meisjes begint dit bij de eerste menstruatie en voor jongens hangt het af van de cultuur en verschillende criteria. Er zijn uitzonderingen voor ouderen, zieken, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven," legt Mustapha Chairi, voorzitter van het Collectief voor inclusie en tegen islamofobie in België (CIIB), uit aan La Dernière Heure. Voor jongens is de vereiste leeftijd 13 jaar. Maar er is geconstateerd dat kinderen jonger dan 13 jaar vasten.

Lees ook: Brussel overweegt Ramadan-verlichtingen

"Niets verplicht kinderen om het te doen voor de puberteit, maar er is een soort concurrentie tussen kinderen die er een sterk gevoel van trots uit halen. Er zijn kinderen die het vanaf 8 jaar willen doen om indruk te maken," vervolgt hij. Een fenomeen dat wordt bevestigd door Christine Toumpsin, directeur van een basisschool en voorzitter van het college van directeuren van het katholiek basisonderwijs. "We zien steeds meer en steeds vroeger leerlingen die vasten, namelijk vanaf het vierde leerjaar in het geval van mijn school," legt ze uit. Maar dit begint bezorgdheid te wekken bij leerkrachten.

Lees ook: Koffiebar in Antwerpen opent vroeger voor moslimklanten tijdens Ramadan

"In mijn klas heb ik kinderen, geen tieners. Ze lijken soms erg jong om te vasten en het zijn de leerkrachten en opvoeders die verantwoordelijk zijn voor de kinderen als ze op school zijn. We zijn soms bang dat een kind flauwvalt in de klas. Wat moeten we doen als een kind er niet goed uitziet? Hem te drinken geven of zo laten?" vraagt een basisschoolleerkracht zich af. "Leerkrachten voelen zich verantwoordelijk in geval van problemen en dwingen kinderen om te drinken of te eten om problemen te voorkomen. Ik denk dat er een gulden middenweg moet worden gevonden om dit soort situaties te vermijden. Ik denk dat kinderen niet moeten worden verhinderd om te vasten als ze dat willen en geen gezondheidsproblemen hebben", aldus Chairi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team