Zoeken

Ouders woedend na afschaffing islamles in katholieke school

29 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Basisschool Straf! in het Belgische Beringen heeft besloten om vanaf volgend schooljaar geen islamlessen meer te organiseren. Het nieuws leidde tot heel wat onbegrip bij de ouders. Uit protest heeft bijna de helft hun kinderen dinsdag thuis gehouden.

In de school volgt meer dan 80 procent van de kinderen deze lessen, schrijft Het Nieuwsblad. De ouders van de leerlingen zijn boos en teleurgesteld, zo ook de mama’s Kadriye Demir (44) en Döne Cal (41). "Al meer dan 40 jaar organiseert de school islamlessen", zeggen de twee vrouwen die meer dan honderd leerlingen en hun ouders vertegenwoordigen. "Bovendien is meer dan 80 procent van de leerlingen moslim. En toch gaan ze de lessen islam afschaffen... We begrijpen niet waarom ze ons niet bij die beslissing betrokken hebben."

Lees ook: Spanje: justitie verplicht scholen tot islamonderwijs

Volgens de directie van Straf! past het apart inrichten van islamlessen niet meer binnen de visie van de katholieke dialoogschool. Vanaf volgend schooljaar krijgen alle leerlingen katholieke godsdienstlessen. "We willen de leerlingen niet meer splitsen in twee groepen, katholiek of islam. Zo verliezen we de verbinding met elkaar en missen we kansen om met elkaar in gesprek te gaan over wie we zijn, waarin we geloven, wat ons verbindt en waarin ons persoonlijke geloof verschilt van elkaar."

De ouders werden vorige week woensdag per mail op de hoogte gebracht van de beslissing. "We schrokken ons een bult toen we dat lazen. We zijn echt niet van plan om van deze school een islamitische school te maken, hoor", zeggen de ouders. "Ik heb twee dochters: één in het eerste, de andere in het vierde leerjaar. We hebben hen vandaag niet naar school gestuurd", zegt Kadriye. "Mijn kinderen zitten hier graag, en ik ben hier ook voorleesmama. Maar deze beslissing maakt mij boos. Het is schandalig."

Lees ook: Islamitische scholen in opmars in Nederland

Döne Cal uit Paal hoopt dat de school naar hun bezwaren luistert en de beslissing terugdraait. Twee van haar drie kinderen zitten op de school, een dochter in het vijfde leerjaar en een zoon in het derde. "Mijn jongste zoon van 1,5 jaar heb ik vorige week nog digitaal ingeschreven", zegt ze. "De dag erna kregen we dan het bericht van de school met het nieuws dat de islamlessen worden afgeschaft. Hadden we dat geweten, dan hadden we onze zoon nooit ingeschreven. Want dat betekent dat mijn jongste nooit islamlessen zal krijgen. De school heeft ons in de steek gelaten. Zo jammer."

Bladna.nl