Zoeken

Vasten verbreken tijdens wedstrijd blijft "taboe" in België

3 april 2023 - 17:00 - Sport

©

Waar de Premier League in Engeland en de Bundesliga in Duitsland onderbrekingen toestaan om moslimspelers tijdens de Ramadan tijd te geven om het vasten te verbreken, is dat voor Pro League-spelers in België nog niet het geval.

"Net zoals in de afgelopen jaren kan dit wel op verzoek van de club of de speler, het wordt echt geval per geval bekeken. [...] Maar momenteel is er geen discussie of reflectie om pauzes toe te staan, zoals bijvoorbeeld in de Premier League gebeurt", zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Jupiler Pro League, aan La Dernière Heure. Volgens hem werkt het huidige model goed, daarom "is er geen reden om het te veranderen". "Wanneer er tijdens de wedstrijd een pauze is voor een wissel of een andere gebeurtenis, kan de speler op dat moment zijn vasten verbreken, de scheidsrechters zijn daarvan op de hoogte", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Open Iftar op het stadion van Chelsea

"In België is het onderwerp nog steeds taboe in de voetbalwereld", zegt de huidige U23-coach bij Union Sint-Gillis. Volgens hem moet hieraan worden gewerkt. "Vorige week braken we het vasten voor de warming-up", zegt hij. De mentaliteiten in België zijn nog niet klaar, ook al zijn er veel moslim-spelers aanwezig. Hij is ervan overtuigd dat dit later zal komen.

Lees ook: Moslimjongeren in Nederland dol op zaalvoetbal na iftar

"In mijn tijd was het ondenkbaar om deel te nemen aan de Ramadan midden in het sportseizoen, het werd afgekeurd en we kregen te horen dat het gevaarlijk was voor onze gezondheid. Tegenwoordig zien we zelfs dat grote trainers als Jürgen Klopp hun training aanpassen voor een aantal van de betrokken spelers, ik denk dat het gewoon een kwestie van aanpassing is," vervolgt de trainer. Hij is vol lof over wat er in Engeland wordt gedaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team