Zoeken

Belgische Marokkaan staat in Marokko terecht voor moord op baby

15 februari 2022 - 09:00 - Marokko

©

Het vierde proces tegen Mounir Kiouh gaat van start op donderdag 17 februari, voor het Hof van beroep van Tetouan. Kiouh werd in België schuldig bevonden aan de moord op een 2-jarig kindje in een flat in Namen, in 2005. Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

De 40-jarige Mounir Kiouh zal opnieuw worden berecht voor de moord op Thea Gramtine, een baby van 2 jaar oud, die op 10 november 2005 in het ziekenhuis overleed, nadat ze in het flat van het gezin in Namen door de verdachte ernstig was mishandeld. Kiouh was de nieuwe partner van Jennifer Devos, de moeder van het kind. Zij was niet aanwezig op het moment van de gebeurtenissen. In België werd de vermeende moordenaar gearresteerd en na 18 maanden preventieve hechtenis vrijgelaten. Hij verscheen vrij voor de correctionele rechtbank van Namen in juni 2011, en werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens aanranding en mishandeling, met de dood tot gevolg, schrijft L’Avenir.

Lees ook: Tetouan: 20 jaar cel voor Belgische Marokkaan

Kiouh ging in beroep tegen het vonnis en werd op 22 december 2011, in beroep bij verstek tot dezelfde straf veroordeeld. Vijf dagen later vluchtte hij naar Marokko, in de veronderstelling dat hij met rust zou worden gelaten, aangezien het koninkrijk zijn onderdanen niet uitlevert. Maar volgens artikel 707 van het Marokkaanse Gerechtelijk Wetboek kan elke Marokkaan die in het buitenland een misdrijf heeft begaan en zich op Marokkaans grondgebied bevindt, ter plekke worden vervolgd, op voorwaarde dat het vonnis niet onherroepelijk is. Toen Jennifer Devos en de ex-schoonfamilie hoorde over deze mogelijkheid, reisden ze in 2019 naar Tetouan in Marokko, om een klacht in te dienen. Kiouh werd gearresteerd, in hechtenis geplaatst en beschuldigd van moord op een minderjarig kind.

Lees ook: Belgisch gezin vindt moordenaar dochter (2) terug in Marokko

De strafkamer van Tetouan heeft Mounir Kiouh eind november veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens aanranding en mishandeling met de dood tot gevolg. Tijdens het proces "ontkende hij opnieuw de feiten, met het argument dat het meisje van de tussenverdieping was gevallen". Dit komt "niet overeen met de bevindingen van de onderzoekers en de forensisch arts," verklaarden advocaat Fouad Harouach, die de belangen van de familie van het slachtoffertje verdedigt, en de voorzitter van de balie, Brahim Semlali. Tijdens het proces in hoger beroep, dat donderdag van start gaat voor het Hof van beroep van Tetouan, zullen de debatten gaan over het voornemen tot doodslag.

Lees ook: Belgische Marokkaan vervolgd voor moord op baby

De familie van de kleine Thea werd laat op de hoogte gebracht van het beroep en zal niet naar Marokko kunnen reizen om de zitting bij te wonen. "We hopen alleen dat hij opnieuw veroordeeld zal worden en dat hij in de gevangenis zal blijven," vertelt Karine Gramtine, tante van Thea.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team